• Početna>
  • Vesti>

Predstava za decu “Zmajovini prangolozi” premijerno u Gračanici

Predstava za decu “Zmajovini prangolozi” po tekstu Ivane Dimić, a u režiji Igora Damnjanovića, premijerno je izvedena danas 27. februara 2024. godine na matičnoj sceni u Gračanici.

„Ovo je priča o problematičnom dečaku Pura Moci, o njegovim iskušenjima i stradanjima, o sukobima sa strogim učiteljem Rajicom, kome je omiljena pedagoška prečica batina, o njegovom pomoćniku, famulusu Marinku i celom razredu koji sačinjavaju Ludi Tola, Lenji Gaša, Laza materina maza, Seka Pela i Nespremna Ana. U dramskoj radnji učestvuje i sam Čika Jova Zmaj kao školski doktor koji se ne pojavljuje, ali ispisuje pesmicu o svakom detetu iz razreda. I te, originalne pesme Jovana Jovanovića Zmaja pojavljuju se u drami kao songovi. Radnja se odvija u davna vremena kad batina još nije izašla iz raja, a dečji snovi i njihove muke su iste kao što su i danas“, istakla je Ivana Dimić.

*Napomena: Pangaloz je reč grčkog porekla koju koristi J.J. Zmaj u pesmi o Pura Moci i znači: skitnica, mangup, osoba rđavog ponašanja, delikvent.

„Ovim predivnim delom Ivane Dimić pokušaćemo da školarcima predočimo vreme u kom su batine, kao vaspitna mera, bile svakodnevnica u školama, sve do ukidanja te mere ukazom iz 1873. godine. Naši junaci su poznati i čuveni likovi Zmajovinih pesama i kroz ovaj komad, bez obzira na batine koje svakodnevno trpe, prolaze one najlepše delove dečijeg odrastanja među kojima su i prve ljubavi“, rekao je reditelj Igor Damnjanović.

Za scenski govor bila je zadužena Andrijana Videnović, za koreografiju Nebojša Gromilić, scenski pokret je rešio Miodrag Krčmarik, muziku je uradio Novak Ašković, kostim i scenografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.

U predstavi igraju: Nikola Stanković, Miloš Mitrović, Slaviša Ćuković, Teodora Stojanović, Nikola Marković, Nikolija Tričković, Filip Paprić i Vuk Simović.

Predstava je nastala kao rezultat saradnje Narodnog pozorišta u Prištini (sa privremenim sedištem u Gračanici), Fakulteta umetnosti u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) i Doma kulture u Gračanici.

Comments

Pročitaj još