• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Incidenti ove vrste u Prizrenu simptom su novog talasa političke radikalizacije na KiM

Fizički nasrtaj na sveštenika Srpske pravoslavne crkve i pokušaj zastrašivanja grupe srpskih hodočasnika u Prizrenu direktna je posledica činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u poslednje dve i po decenije na Kosovu i Metohiji politički neguje i toleriše, saopštila je Kancelarija za KiM Vlade RS.

“Prizren je grad od posebnog značaja za srpski narod i njegovu istoriju i duhovnost, i srpskom sveštenstvu, bogoslovima i hodočasnicima mora biti garantovan najviši nivo bezbednosti, jer poruka koju oni svi zajedno upućuju jeste poruka mira i tolerancije.

Incidenti ove vrste u Prizrenu simptom su novog talasa političke radikalizacije na Kosovu i Metohiji i upozorenje da je akumulirana mržnja ekstremista već četvrt decenije konstantna i sveprisutna pretnja miru i bezbednosti.

Zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi je nešto što albanski ekstremisti uopšte i ne poimaju kao krivično kažnjiv delikt, jer Priština nakon Kurtijevog dolaska na čelo privremenih institucija samouprave sasvim otvoreno sprovodi institucionalno nasilje nad srpskim narodom, dajući primer ekstremnim pojedincima, koji očito to doživljavaju kao zeleno svetlo da se i sami priključe napadima na Srbe.

Nema većeg greha od napada na ljude koji pronose hrišćanske poruke mira, i zato se nadamo da će jučerašnji incident biti neka vrsta znaka za uzbunu čak i kod inostranih političkih sponzora Kurtijevog režima”, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

U centru Prizrena, juče je fizički napadnut sveštenik, dok je razgovarao sa hodočasnicima i savetovao ih da ne nasedaju na provokacije lokalnog Albanca.

Sve se dogodilo kada su hodočasnici iz centralne Srbije stigli autobusom u Prizren i krenuli ka Bogosloviji kako bi prisustvovali liturgiji. 

Comments

Pročitaj još