• Početna>
  • Vesti>

Kossev dodelio priznanja za profesionalnost i doprinos javnom interesu

Foto: Radio Mitrovica sever

Portal Kossev je povodom 10 godina postojanja i rada ustanovio nagradu za profesionalnost i doprinos javnom interesu, koja nosi naziv „Častnica“.  Uredništvo portala odlučilo je da ove godine dodeli dva priznanja – novinaru Milivoju Mihajloviću i posthumno, publicisti Beljulju Bećaju.

Ovo priznanje će se dodeljivati i svake naredne godine 7. februara, kada je ovaj portal i započeo sa radom 2014.godine.

Urednica Kossev portala Tatjana Lazarević je u obraćanju rekla da ove godine izbor nije bio težak i da se nametnuo sam.  „U vremenu neprijateljstva, širenja mržnje i zla, promovisanja licemerja, laži i propagande, njihova prepiska na našem portalu bila je glas istine i razuma, merilo pristojnosti koje nije ugrozilo intenzivnu iskrenost u njihovom svedočenju“ rekla je Lazarević.

Dodala je, da je, nažalost, smrt pretekla Beljulja Bećaja da nastavi sa svojim glasnim promišljanjem stvarnosti i podizanjem glasa za mir. Kolumnu koju je počeo da piše za Kossev dovršio je njegov prijatelj i kolega Ismet Hajdari.

„Istinski se zalagao za dijalog i suživot  i ultimativno verovao  u njega kao jedini izlaz iz balkanske nedaće.  Imao je sluha za drugu stranu, bio je ponosan na svoje i podjednako poštovao tuđe, radovao ga je zajednički živor, rastuživala mržnja., nerazumevanje i neobrazovanost. Nije podnosio koruptivnost loših lidera“ rekla je Lazarević o Beljulju Bećaju.  Ceremoniji dodele priznanja prisustvovali su supruga i deca pokojnog Bećaja,  koji su primili priznanje.

Mihajlović je vrstan poznavalac kosovske problematike, rekla je urednica portala u obrazloženju nagrade. “Jedan je od retkih srpskih novinara, koji, iako primoran da napusti Prištinu, Kosovo nije nikad napustio, aktivno svedočeći o prošlom i sadašnjem vremenu. U doba sunovrata novinarske profesije, sačuvao je njeno dostojanstvo, kao i svoj integritet. U burnim političkim dešavanjima i sudbini koju su doživeli Srbi sa Kosova, nije poklekao, niti se uzneo u narativima zvaničnih vlasti“ rekla je Lazarević.

Ceremoniji dodele priznanja prisustvovala je i novinarka Danica Vučenić, na čiji predlog  je i ustanovljeno priznanje „Častnica“ za koju je ime predložio novinar ovog portala Ivan Mitić. U obraćanju prisutnima  rekla je da  Kossev „drži lekciju iz novinarstva, kredibiliteta, integriteta, hrabrosti i profesionalne časti celom regionu“ .

Milivoje Mihajlović je rekao da je i sama profesija novinara na „neki način grešna“. „Naš posao je da nekome pričamo šta je neko radio, da nekome prepričamo šta je nekao rekao i to je po prirodi stvari grešno. Živimo u vremenu kada posajete hrabri, ako kažete ono što svi znaju, a vi to izgovorite glasno. Za mene ova nagrada znači ogromne priznanje zbog toga što je delim sa njim (Bećajem) rekao je Mihajlović.

Svečanosti uručenja nagrade prisustvovao je i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić,  brojne kolege, predstavnici civilnog sektora, međunarodne zajednice i prijatelji.

Comments

Pročitaj još