• Početna>
  • Vesti>

Osmani sa ambasadorima EU, Italije, Francuske i Nemačke o političkim i bezbednosnim pitanjima

Foto: Kabinet Vjose Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa šefom Kancelarije EU u Prištini Tomašom Suniogom, ambasadorom Francuske Oliverom Gerom, ambasadorom Italije Antonelom de Riom i zamenikom ambasadora Nemačke Matijasom Konradom, sa kojima je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, razgovarala o političkim i bezbednosnim pitanjima na Kosovu.

Na sastanku je bilo reči i o pripremama koje se sprovode za održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova. Osmani je navela da je pravo da putem potpisa zahtevaju smenu predsednika opština, pravo koje pripada građanima i da sada očekuje da će u CIK-u biti sprovedene sve neophodne procedure u skladu sa zakonom i administrativnim uputstvom na snazi.

Osmani je istakla hitnu potrebu da se uklone mere EU protiv Kosova koje su, kako je navela, nepravedne i stvaraju nedostatak ravnoteže u dijalogu, i istovremeno je naglasila da je Kosovo preduzelo konkretne korake u skladu sa usaglašenim planom. Ukidanje mera, naglasila je, stvorilo bi mnogo pozitivniju atmosferu za nastavak principijelnog dijaloga, gde bi obe strane bile ravnopravno tretirane.

Na sastanku je Osmani kazala “da se Srbija nije suočila sa odgovornošću za podsticanje napada na vojnike KFOR-a u maju, kao ni za agresiju na Kosovo u septembru prošle godine”.

Deo sastanka bio je posvećen i odluci Centralne banke Kosova o ukidanju dinara, a Osmani je istakla da je “važno da se ne traži da se ova uredba ukine, već da se jednostavno radi na tranzicionom planu za njeno sprovođenje, koji takođe uzima u obzir zabrinutost svih građana koji mogu biti pogođeni takvom odlukom”.

Comments

Pročitaj još