• Početna>
  • Vesti>

Nakon medija i Vučić: Kurti sam sebi podigao spomenik u Podujevu

Foto: trakt.a

Ovonedeljeno otkrivanje spomenika kosovskom premijeru u Podujevu privuklo je pažnju i medija u Beogradu. Uprkos tvrdnji Albanca iz Podujeva da je reč o njegovoj ideji i da je on finansirao izradu, …

Ovonedeljeno otkrivanje spomenika kosovskom premijeru u Podujevu privuklo je pažnju i medija u Beogradu. Uprkos tvrdnji Albanca iz Podujeva da je reč o njegovoj ideji i da je on finansirao izradu, jedan od beogradskih tabloida odlučio se da u naslovu vesti napiše da je Kurti „sam sebi podigao“ spomenik. Četiri dana kasnije i predsednik Srbije je izašao sa istom tvrdnjom.

Spomenik Aljbinu Kurtiju otkriven je u sredu u selu Prerane kod Podujeva i to uz muziku uživo, pevača i ples.

Izradu ovog spomenika je, kako je sam potvrdio, finansirao Albanac Sabahudin Uka, koji živi u Španiji.

„Ideja nam je sinula pre tri godine kada je pobedio na poslednjim izborima. Nismo znali šta da uradimo, pa smo došli na ideju da napravimo statuu ispred dvorišnih vrata. Smatram ga trenutno najjačim liderom na Kosovu, još jačim nego što jeste“, rekao je on, proslavljajući sa komšijama lik i delo aktuelnog premijera u Prištini.

Uprkos ovoj tvrdnji beogradski tabloid Alo je u sredu izvestio da ga je Kurti „sam sebi podigao“. Ovu tvrdnju izneo je u naslovu vesti, ali ne i u samom tekstu.

Zapravo, Alo već u uvodu vesti piše da je „Albanac sa tzv. Kosova koji godinama radi i živi u Španiji Sabahudin Uka, zvani Poljak, u svom rodnom selu Peran kod Podujeva podigao spomenik premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju“.

Ovaj medij dalje navodi da je Uka izradu spomenika platio 50.000 evra, a da su ga navodno još dvadesetak hiljada koštali pripremni radovi i mermer kojim je obložen podijum na kojem bista stoji.

„’Aljbin Kurti, poslednja nada’, ispisano je na ovom spomeniku koji je (ne)delo vajara sa tzv. Kosova“, navodi dalje Alo, uz konstataciju da spomenik „nije mnogo velik“.

Ovaj tabloid tekst završava sa svojim saznanjima da je „Kurti bio oduševljen bizarnom idejom da mu se spomenik podigne za života. Posebno zbog toga što se u Podujevu nalazi i bista Adema Demaćija, Kurtijevog učitelja“.

„Zamislite živ čovek podiže sebi spomenik“

Četiri dana nakon vesti o otkrivanju spomenika i predsednik Srbije je izašao sa tvrdnjom da ga je navodno Kurti sam sebi podigao.

O podizanju spomenika govorio je u današnjem gostovanju na TV Prva, odgovarajući na pitanje povodom optužbi opozicije u Beogradu i pojedinih zvaničnika sa Zapada da u Srbiji vlada autoritarni režim.

„Kada Kurti sebi podigne spomenik, zamislite živ čovek podiže sebi spomenik posle dve godine vlasti u Podujevu, to je valjda dokaz velike bliskosti sa demokratskim idejama Mihaela Rota i Šidera i sestrinske partije sa partijom Dragana Đilasa, pa će sebi spomenike za života da dižu, to je valjda demokratski dokaz vrhunca vladavine prava“, kazao je Vučić sarkastično.

Comments

Pročitaj još