• Početna>
  • Vesti>

Hrvatski advokat Luka Mišetić imenovan za glavnog Tačijevog advokata

Hašim Tači (Foto scp-ks.org)

Američki advokat Luka Mišetić, poreklom iz Hrvatske, imenovan je za glavnog advokata bivšeg lidera OVK Hašima Tačija, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća.

On je na toj poziciji zamenio Gregorija Kihoa i Džoa Ridera koji su time i zvanično razrešeni te dužnosti.

„Sekretar Specijalizovanih veća Kosova je okončala usluge Gregorija Kihoa i Džoa Ridera kao Tačijevog branioca/kobranioca i imenovala Luku Mišetića kao glavnog branioca optuženom“, navodi se u objavi.

Mišetić je poznat po zastupanju hrvatskog generala Ante Gotovine pred Haškim tribunalom.

Krajem januara advokati Gregori Kiho i Džo Rider i njihovi pravni timovi podneli su zahtev za povlačenje sa slučaja Hašima Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, zbog „neispunjavanja obaveza bivšeg predsednika Kosova i lidera OVK“ prema njima, kao i da je Tači „razumno upozoren“ da će oni tražiti raskid ugovora ukoliko obaveza ne bude ispunjena.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama OVK Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u slučaju nazvanom „Tači i drugi“ koji su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Comments

Pročitaj još