KFOR demantovao netačnu vest o ulasku srpske vojske

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije, sa jedne od vežbi

KFOR je demantovao vest portala „Indeksonline“ koju je preuzeo niz portala na albanskom o navodnom ulasku srpske vojske na Kosovo, i tome da su oni, štaviše, uperili puške u civile.

Naslovljena kao „Ekskluzivno/ Sumnja se da su srpske snage ušle na teritoriju Kosova, građanin kaže da su u njih uperili pištolj (SLIKA)„, portal „Indeksonline“ se poziva na izjavu „jednog građanina“, koji je, prolazeći Brvenik, selo kod Podujeva, na punktu Kfora, navodno video srpske snage koje su u njega „uperile puške“, kada ih je on spazio.

„Na mestu gde uvek stoji Kfor, nema pripadnika KFOR-a, kada sam ih video mislio sam da su KFOR, oni su bili žandarmerija, u trenutku kada su nas videli gledali su u nas i uperili puške u nas, mitraljez“, piše ovaj portal, ne imenujući sagovornika.

Pozivaju se na snimke „na kojima se vide neki ljudi za koje se sumnja da su Srbi“.

Senzacionalističku vest opskurnog sadržaja munjevito su preneli i drugi portali; pored Kosova, upadljivo oni iz Albanije, ili sa zapadnoevropskim domenom (Fax AlbaniaBotapressJOQ Albania); takođe i poznate stranice na društvenim mrežama na kojima se inače objavljuju često neproverene vesti ili senzacionalistički naslovi.

FOTO: Skrinšot netačne vesti na „JOQ Albania“

Poneki su lažni događaj povezali sa Danom proslave proglašenja nezavisnosti Kosova, kao što je to učinio portal Syri.net. sa naslovom: „Na dan nezavisnosti srpske snage ulaze na teritoriju Kosova, kaže građanin da su u njega uperili pištolj (SLIKA)“. Pri tom, dramatičnost vesti pojačava i fotografija „najnovija vest“.
Među ovim portalima su potom poneki, dodali i izjavu portparola Bakija Keljanija (Kelani) odnosno direktora Kosovske policije Gazmenda Hodže (Hoxha) da se radi o zajedničkim patrolama Srpske vojske i KFOR-a. Međutim, oni su ipak ostavili senzacionalističke naslove, odnosno delove netačne vesti i u naslovu (Veriu.infoGazetaMetro…)

KFOR demantuje, zajednička redovna patrola VS i KFOR-a

Kako su sve ove vesti izvorno potekle od Indeksonline, KFOR je demantovao pre svega vest ovog portala i objasnio šta se dogodilo.
„Misija KFOR-a predvođena NATO-om želela bi da odgovori na vest koju je danas popodne objavio Indeksonlajn, a koja prikazuje srpsku jedinicu koja upire oružje u civile na teritoriji Kosova. Ove informacije nisu tačne i ne odražavaju ono što se zapravo dogodilo“, naveo je KFOR u saopštenju.
A dogodilo se to da se danas, oko 14.45, letonska jedinica KFOR-a spremala da započne planiranu sinhronizovanu patrolu sa Vojskom Srbije, duž obe strane administrativne pogranične linije.
„U vreme snimanja dotične fotografije, letonsko osoblje je koordinisalo (patrolu, prim.red.) sa svojim srpskim kolegama, koji su se nalazili na njihovoj strani administrativne pogranične linije“, objasnio je dalje KFOR.
KFOR je, štaviše, objasnio i to da je čak moguće i to da je fotografija koju je Indeksonlajn objavio, namerno pripremljena da netačno prikaže pravu scenu, s obzirom na to da se na njoj ne vidi pripadnik letonske vojske koji se nalazio pored svojih srpskih kolega.
„Važno je napomenuti da je letonski odred bio pozicioniran dalje iza svog vođe, koji je bio uključen u koordinaciju aktivnosti sa Vojskom Srbije. Slika je mogla biti isečena kako bi se isključili delovi koji prikazuju letonskog predvodnika u razgovoru sa vođom Srpskih oružanih snaga“.
Sinhronizovana patrola je sprovedena na profesionalan način i uz puno poštovanje utvrđenih procedura, naglasio je KFOR, uz standardnu poruku:
„KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, obezbeđujući bezbednost i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno“.
Vesti o Vojsci Srbije su posebno osetljive i za pripadnike srpskog i albanskog naroda, još više u podgrejanim tenzijama i krizama; tim pre kada su one deo lažnih vesti, propagande i politizacije.

https://www.youtube.com/watch?v=DolUhvNZUfU

Comments

Pročitaj još