• Početna>
  • Vesti>

Pomen u Livadicama: Nećemo dozvoliti da se stradali zaborave, zahtevamo da se zločinci kazne

Foto: RTV Gračanica

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu, u blizini Gračanice,  služen je parastos za 12 nastradalih Srba, koji su pre 23 godine ubijeni u bombaškom napadu na autobus ,,Niš ekspresa” u mestu Livadice kod Podujeva, a da do danas niko nije odgovarao za ovaj monstruozan zločin.

Pomenu su,  su pored porodice nastradale Mirjane Dragović prisustvovali i zvaničnici lokalnih samouprava, kao i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović.

Mirjanina sestra, Jelena Stojanović je navela da porodice još uvek nemaju odgovore na pitanje ko je i zašto to učinio, ali da od traganja za istinom neće odustati.

,,Često se pitam koliko smo trpeljiv narod, koliko možemo da izdržimo, i podnesemo. Jedino što mi daje odgovor je vera i nada. Ne znamo odakle nam toliko srce da se nadamo da možemo da ostanemo ovde. Sigurno je da nećemo da zaboravimo, našu Mirjanu, sve one koji su ubijeni, oteti. Nećemo dozvoliti da se njihovo ime zaboravi, i da se ne čuje glasno. Svaki dan nam je novo sećanje i nova borba”, rekla je Stojanović.

Gordana Đorić je toga dana, pre 23 dodine,  dana bila u jednom od autobusa, a sećanje na užas koji je doživela ne bledi.

,,To će duboko ostati u nama koji smo doživeli tu tragediju, koji smo videli raskomadana tela unesrećenih sugrađana, povređenih. To je duboko u meni, a sigurna sam i u ostalima koji su doživeli to. Nema dana da se ne setimo tog slučaja. Tu je i ogorčenje, jer oni koji su počinili zločin nisu dobili kaznu, nego su tu negde među nama. Na suđenju se taj čovek okrenu prema nama, i danas se sećam njegovog ciničnog osmeha, to me proganja. Nepravda nas svakodnevno pogađa. “, rekla je Đorić.

Zločin u Livadicama je ostavio dubok bol u našim srcima i čvrsto opredeljenje da nećemo odustati od traganja za pravdom, koju dugujemo nevino stradalim žrtvama, istakao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović .

,,I 23 godine posle tragičnog događaja i dalje čekamo pravdu za ljude koji su godinu i po dana posle završetka ratnog sukoba na KiM hteli na Zadušnice da obiđu grobove svojih najmilijih, nadajući se da je neki mir postignut i da je bezbedno. Nažalost desio se teroristički napad. Pored silnih trupa međunarodne zajednice i bezbednosnih kapaciteta koji su rekli da će pronaći zločince, mi ni do danas nemamo kažnjene izvršioce, osim jednog koji je oslobođen. Pozivamo i apelujemo na pravdu, da se slučaj obnovi koji je obustavljen usled navodnog nedostatka dokaza i da odgovorni budu kažnjeni. “, rekao je Popović.

Teroristički napad  u Livadicama  je jedan iz serije od više stotina zločina koji su učinjeni nad srpskim narodom, a koji su ostali nerasvetljeni, podsetio je advokat Živojin Jokanović.

,,Imamo preko 900 različitih incidenata koji su ostali nerazjašnjeni, jedan od najgnusnijih su Livadice. Ništa manje ne ostavlja loš znak i slučaj žetelaca u Starom Gracku, ubistvo Popovića iz Kline, napad na dečake u Goraždevcu.Jedini rasvetljeni zločin koji je dobio sudski epilog jeste ubistvo Dimitrija Popovića. U slučaju Livadice imali smo identifikovanog izvršioca, koji je pronađen na osnovu opuška, a preko DNK analize. To je najsigurniji način identifikacije, Zašto se stalo? Izvršilac je osuđen, ali se u jednom čudnom postupku obustavlja postupak i on se oslobađa usled nedostatka dokaza, to je prvi predmet koji je tako gnusno zatvoren”,  naglasio je Jokanović.

Comments

Pročitaj još