• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg pozvao na uzdržanost svih u regionu i dijalog Beograda i Prištine

Foto RTS

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sve strane na Zapadnom Balkanu da se uzdrže od zapaljive retorike i postupaka koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija, istovremeno istakavši značaj procesa dijaloga Beograda i Prištine.

Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU i naglasio da ohrabruje obe strane da se u dobroj veri uključe u pregovarački proces.

Ocenio je da su u poslednje vreme prisutne pojačane tenzije na Kosovu i drugim delovima Zapadnog Balkana, i podsetio da je pred Božić posetio region.

“Moja glavna poruka je da sve strane treba da se uzdrže od zapaljive retorike i postupaka koji bi mogli dodatno da eskaliraju tenzije u regionu”, rekao je Stoltenberg.

Kako je dodao, zbog dešavanja prošle godine, NATO je povećao prisustvo na Kosovu.

“Kao rezultat napada i nasilja koje smo videli na Kosovu u poslednjih godinu dana, NATO je pojačao svoje prisustvo. Tamo je i Kfor. Tu smo da osiguramo mirno i bezbedno okruženje za sve zajednice. Dodali smo hiljade dodatnih vojnika kako bismo ispunili mandat koji smo dobili od Ujedinjenih nacija”, zaključio je Stoltelberg.

Comments

Pročitaj još