• Početna>
  • Vesti>

Scenske i vizuelne umetnice Sara Apostolović i Jana Milenković gošće “Akvarijusa”

Foto: Akvarijus

Scenske i vizuelne umetnice Sara Apostolović i Jana Milenković biće gošće „Akvarijusa“ od 18. do 29. februara 2024. u okviru II Mitrovičke umetničke rezidencije.

Njihov stvaralački portret biće predstavljen mitrovičkoj publici 22. februara u 21.00 čas, kada će biti prikazani njihovi video radovi i performansi. Tokom boravka na Kosovu autorke će stvarati novo originalno delo koje će biti prezentovano krajem maja 2024. godine, na završnoj multimedijalnoj izložbi Mitrovičke umetničke rezidencije.

Sara Apostolović, rođena 1995. godine u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Fokus njenog istraživanja je nacionalni karakter srpskog društva, njegova pozicija u svetu i pozicija pojedinaca u njemu. Koristi se različitim medijima poput fotografije, videa, performansa, crteža, arhive, audio zapisa, u cilju dekonstrukcije, a potom konstrukcije i oživljavanja tradicije, istorije, mitologije njene zemlje.

Osnovne studije fotografije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a potom master studije istog smera na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Trenutno je student apsolventske godine Doktorskih akademskih studija likovnih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U svom trenutnom istraživanju bavi se oživljavanjem žena heroina zaboravljenih i zarobljenih u srpskoj istoriji i mitologiji i njihovim uticajima na savremeni umetnički identitet.

Svoje radove izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njen video rad „1813.“ trenutno je deo postavke kolektivne izložbe „Šta ima novo“ u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Jana Milenković je rođena 1994. u Beogradu. Završila srednju baletsku školu Lujo Davičo, a na beogradskoj Politehnici modni dizajn. Od 2014. profesionalno se bavi savremenim plesom i performansom na nezavisnoj umetničkoj sceni. Koautorka je predstave „Kolo“ i „1002. noć“ grupe Neut izvedene na Kondenz festivalu 2021. i 2023. godine. Stipendista rezidencije na Akademie Schloss Solitude u Štutgartu gde nastavlja saradnju sa multimedijalnim umetnicima.

Mitrovičku umetničku rezidenciju organizuje „Akvarijus“ u okviru programske celine „Art terapija“ koju podržava UNMIK. Do maja ove godine gosti rezidencije biće i Daniel Kötter (Nemačka), Marko Grba Singh (Srbija), Miedya Mahmod (Irak), Marija Radusinović (Crna Gora), Stefan Mladenovski (Severna Makedonija), Zorana Stevanović (Srbija), Aleksandra Mećava (Srbija), Aleksandra Čavić (Srbija). Njima će se pridružiti lokalni stvaraoci Ilda Krama, Anđela Tomić, Anđela Ranković, Violeta Ćuković. 

Comments

Pročitaj još