• Početna>
  • Vesti>

Koha: KEDS finansira brojila u prvoj fazi, u drugoj EU, a ukoliko to ne učini, platiće potrošači opština na Severu

Foto: Stefan Stojanović

Nedostatak brojila u domaćinstvima i preduzećima u četiri opštine na Severu onemogućio je početak distribucije računa za struju svim potrošačima.

Da bi kompanija „Elektrosever“ izvršila fakturisanje koje je od januara trebalo da počne, Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) je, kao ovlašćeni operator za proširenje mreže, ocenila da su ugradnja i zamena brojila neophodni.

Naglasila je to u „Zahtevu za maksimalno dozvoljene prihode za 2024. godinu” koji je podnela Regulatornoj kancelariji za energetiku (RUE). Njime je predviđeno da se prva faza postavljanja brojila obavi uz početnu investiciju KEDS-a, dok će druga biti finansirana sredstvima Evropske unije.

„Predvideli smo početnu investiciju, koja je neophodna za početak rada, kao što su troškovi za zamenu brojila, sanaciju, proširenja mreže itd. Predviđeni troškovi za ugradnju brojila obuhvataju samo brojila koja će biti instalirana u prvoj fazi, dok predviđeni troškovi za drugu fazu nisu uključeni u ovu aplikaciju, jer se, na osnovu razgovora sa drugim akterima uključenim u ovaj proces, očekuje da će ih finansirati Evropska unija“, navodi se u pismu KEDS-a RUE.

Ali, u odgovoru za Kohu, portparol EU, Peter Stano, nije potvrdio da će u tu svrhu biti ponuđena finansijska pomoć.

On je samo naglasio da je počelo očitavanje brojila u skladu sa Briselskim sporazumom.

„Očitavanje brojila je počelo u četiri opštine sa srpskom većinom na Kosovu. Ovo je važan iskorak jer označava početak snabdevanja električnom energijom ovih opština na regulisan i transparentan način od strane Elektrosevera“, rekao je Stano.

Međutim, ukoliko EU ne finansira brojila, KEDS je u dokumentu upućenom RUE naglasio da će troškovi njihovog postavljanja biti prebačeni na račune potrošača opština na Severu.

„Ukoliko ovi troškovi ne budu pokriveni kako je razmatrano, trebalo bi da budu uključeni u maksimalno dozvoljene prihode za 2024. godinu, jer su neophodni za normalizaciju snabdevanja i naplate u toj oblasti“, navodi se u ovom dokumentu.

Iako su i EU i Vlada potvrdili da je počelo očitavanje brojila, građani na Severu navode da još uvek nisu dobili račune za januar mesec.

U odgovoru za Kohu, KEDS je naveo da na severu ima oko 20.000 potrošača čije podatke ovaj operator već poseduje.

„Na osnovu Mape puta za sprovođenje energetskih sporazuma iz 2022. godine, ‘Elektrosever’ bi, kao podizvođač KEDS-a, morao da sastavi investicioni plan, zajedno sa potrebnim troškovima održavanja, koji KEDS potom dostavlja RUE na odobrenje“, navodi se u odgovoru.

Prema KEDS-u, proces implementacije komercijalnih ugovora sa „Elektroseverom” odvija se prema važećim zakonima Kosova o energetici, prema energetskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine i prema Mapi puta za sprovođenje energetskih sporazuma iz 2022. godine.

(Tekst sa albanskog izvorno preveo KoSSev)

Comments

Pročitaj još