• Početna>
  • Vesti>

Suniog: Spremni smo da ukinemo mere kada Kosovo počne da ispunjava sporazume iz Brisela i Ohrida

Foto: Kancelarija EU u Prištini

Ambasador Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog kaže da su spremni da uklone kaznene mere za Kosovo, ali da očekuju da Kosovo učini više i počne da ispunjava sporazume iz Brisela i Ohrida, prenosi Teve1.

Suniog je naveo tri pitanja po kojima očekuju veći napredak.

“Smatramo da smo 27 zemalja članica dogovorile konkretan tekst, sa konkretnim zahtevima za Srbiju i Kosovo. Čekali smo Kosovo četiri nedelje da ispuni te specifične zahteve. Nažalost, odgovora nije bilo, a krajem juna, nakon četiri nedelje, odlučili smo da uvedemo mere. Opet cenimo određene korake koje je Kosovo preduzelo posle 29. juna kao što je povlačenje policije u opštinskim zgradama, postoji i administrativno uputstvo za raspisivanje izbora i ima još nekoliko koraka, ali opet su zemlje članice razgovarale 12. decembra i složile  se sa tekstom koji je vrlo jasan. Spremni smo da uklonimo mere, ali očekujemo da Kosovo učini više”, izjavio je on

Prema rečima Sunioga, Kosovo mora da napreduje u deeskalaciji situacije na severu, tamošnjim prevremenim izborima, kao i ispunjavanju sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu.

“Postoje tri oblasti u kojima očekujemo veći napredak. Prva je je deeskalacija, i odsustvo policije u blizini opštinskih zgrada. Drugo pitanje sulokalni izbori na severu kosova i smena gradonačelnika tih opština, a treće je ozbiljno angažovanje Kosova u dijalogu, ispunjavanje sporazuma od 27. februara i 18. marta,iz Brisela i Ohrida “, rekao je Suniog.

Sunijog kaže da je 90 odsto propisa Centralne banke Kosova (CBK) u skladu sa evropskim standardima i zahtevima.

Ali, prema njegovim rečima, 10 odsto ima veze sa drugim valutama osim evra, kao i sa licenciranjem finansijskih institucija.

“Veliki deo uredbi, 90  odsto je nešto što nam se dopada, jer približava sistem Kosova evropskim standardima i zahtevima koji se bave pranjem novca, borbom protiv finansiranja terorizma i drugim pitanjima koja zahteva EU. Međutim, postoji ovih 10 odsto koji se odnose na druge valute osim evra, i licenciranje finansijskih institucija, za šta imamo određena pitanja. Rekao bih da ovakvi propisi u drugim zemljama verovatno ne bi pravili velike probleme, možda se ne bi ni primetili”, kazao je.

On navodi da ova uredba i ceo sistem nisu uzeli u obzir realnost na Kosovu.

“Ali problem na Kosovu je što je stvarnost drugačija. Možete da odete 10 kilometara od Prištine, u Gračanicu, i vidite da postoji još jedna valuta u opticaju, koja se koristi u gorovini u  finansijama, prodavnicama  itd… ovde je druga realnost, koja je drugačija. Mislim da je donošenje odluke o ukidanju dinara izbrzano, doneta uredba i ceo sistem nisu uzeli u obzir realnost na teren”“, izjavio je ambasador.

Suniog je rekao da bi o ovom pitanju bilo dobro razgovarati sa Srbijom, ali još bolje u okviru dijaloga.

“Drugi problem je što kosovska strana kaže da to nije problem, da postoji lako rešenje, elektronskim transferom novca na bankovne račune, ali o tome se uopšte nije razgovaralo sa Srbijom… Opet, to je nešto. o tome bi bilo dobro razgovarati, debatovati sa Srbijom, još bolje u okviru dijaloga, ili na bilo koji način, pre nego što  je odluka stupila na snagu”, dodao je on.

Comments

Pročitaj još