• Početna>
  • Vesti>

Narodna banka Srbije: Donete mere su isključivo politički i etnički motivisane, suprotne bilo kakvoj profesionalnoj praksi

Foto: Narodna banka Srbije

Narodna banka Srbije saopštila je da su dinarska sredstva, koja su juče trebala da uđu na Kosovo i Metohiju bila namenjena za isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima na prostoru Kosova i Metohije i ovakav čin ocenila kao uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu.

“Povodom najnovijih izjava Privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u vezi s jučerašnjim onemogućavanjem unosa dinara na Kosovo i Metohiju, Narodna banka Srbije još jednom koristi priliku da obavesti javnost da su navedena sredstva bila namenjena za neophodnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima na prostoru Kosova i Metohije i da su Privremene institucije samouprave zaustavljanjem navedenog transporta još jednom pokazale da im je prava namera uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji” stoji u saopštenju Narodne banke Srbije.

Neophodna dinarska sredstva bila su upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću, vozilom Narodne banke Srbije, koja je, podsećaju iz NBS, jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Republike Srbije.

“U skladu s dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilom Narodne banke Srbije sredstva su upućena na prelaz Jarinje, gde je novac, radi daljeg transporta, trebalo da preuzme vozilo kompanije „Henderson”, koja poseduje licencu Privremenih institucija samouprave za transport novca, ali je vraćeno bez ikakvog obrazloženja” navode iz NBS.

Ističu da su uprkos pozivima međunarodne zajednice, institucije u Prištini počele sa primenom mera, sa ciljem onemogućavanja transporta i distribucije dinara.

“Jučerašnjim zaustavljanjem nužnog transporta dinara, koji je realizovala Narodna banka Srbije, potvrđena je namera privremenih prištinskih institucija da, uprkos pozivima i međunarodne zajednice, od 1. februara 2024. godine otpočnu s primenom protivpravnih i nečuvenih mera s jedinim ciljem – da se onemogući nesmetani transport i distribucija dinara i pristup građanima na Kosovu i Metohiji osnovnim sredstvima za život” rekli su iz NBS.

Narodna banka Srbije ocenila je da su donete mere isključivo politički i etnički motivisane i suprotne profesionalnoj praksi.

“Donete mere, koje su isključivo politički i etnički motivisane, suprotne su bilo kakvoj uporednoj profesionalnoj praksi i nepoznate su u bilo kom finansijskom sistemu koji je iole usklađen s međunarodnim standardima, što dovoljno govori o navodnoj „nezavisnosti” Privremenih institucija na Kosovu i Metohiji, koje su takvu meru donele” kažu iz NBS.

Uvođenje obaveze dobijanja pojedinačnih dozvola svedoči o pravoj nameri prištinskih institucija, da stvore nepodnošljive uslove za život svim građanima na Kosovu i Metohiji, koji svoje prihode ostvaruju u dinarima, dodali su iz NBS.

“Uvođenje obaveze dobijanja pojedinačnih dozvola, a ne prijavljivanja, za svaki unos novac preko administrativne linije, i to samo finansijskoj instituciji koja ima posebnu dozvolu Prištine, u situaciji kada je NLB Komercijalna banka – Filijala u Kosovskoj Mitrovici, nakon višegodišnjih pritisaka privremenih prištinskih institucija, bila prinuđena da zatvori svoje ekspoziture – svedoči o pravoj nameri privremenih prištinskih institucija da stvore nepodnošljive uslove za život svim građanima na Kosovu i Metohiji koji svoje prihode ostvaruju u dinarima” naveli su.

“Dovoljno je istaći da su i predstavnici tih institucija u svojim izjavama priznali da je dosad transport dinara na Kosovo i Metohiju bio dozvoljen, da je funkcionisao transparentno i da su bili upoznati s načinom i količinom dinara koji je transportovan, čime sami osporavaju nesuvisle pokušaje da nove mere predstave kao mere radi očuvanja integriteta finansijskog i monetarnog sistema, a naročito ako se ima u vidu da se takve izjave daju od tzv. institucije koja ne emituje sopstvenu valutu, neovlašćeno proglašava evro zvaničnom valutom i jedinim sredstvom plaćanja i ne raspolaže instrumentima monetarne politike” istakli su.

U saopštenju se ističe da su za Narodnu banku Srbije neprihvatljivi pokušaji institucija u Prištini da dalje razgovore radi navodne dobrobiti svih građana, koji svoje prihode ostvaruju u dinarima, svedu na nivo tehničkih razgovora i s ciljem prihvatanja i davanja legitimiteta, kako su naveli, jednostranim merama.

“Za Narodnu banku Srbije su neprihvatljivi pokušaji Privremenih institucija samouprave u Prištini da dalje razgovore radi navodne dobrobiti svih građana na Kosovu i Metohiji koji svoje prihode ostvaruju u dinarima svedu na nivo tehničkih razgovora i s ciljem prihvatanja i davanja legitimiteta jednostranim i nasilnim merama koje su već preduzete. Navodnu spremnost za razgovore i brigu o srpskom stanovništvu Privremene institucije samouprave najbolje su ilustrovale načinom donošenja navedenih mera, van očiju javnosti i bez javne rasprave, u koju nije bilo uključeno ni albansko stanovništvo, a kamoli predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji, uz sve to i mimo procesa dijaloga” stoji u saopštenju.

NBS smatra da je neophodno bez odlaganja staviti van snage “diskriminatorske, protivpravne i nečuvene” mere koje su uvele institucije u Prištini.

“Iz svih navedenih razloga, Narodna banka Srbije smatra da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije samouprave u Prištini i ističe da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora i da ne može biti reči o dogovoru Privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji s Narodnom bankom Srbije, već se i to pitanje mora rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou” zaključuje se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Comments

Pročitaj još