• Početna>
  • Vesti>

Kina u UN: Priština da bez odlaganja povuče nerazumnu odluku o ukidanju dinara i odustane od poteza koji mogu pogoršati situaciju

Foto : RTS printscreen

Predstavnik Kine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) pozvao je večeras Prištinu da pokaže uzdržanost i bez odlaganja povuče neopravdanu i nerazumnu odluku o ukidanju dinara i odustane od poteza koji mogu pogoršati situaciju.

“Nedavna odluka Prištine da zabrani korišćenja dinara na teritoriji KiM, kao i nasilne akcije usmerene protiv srpskog stanovništva na severu KiM imaju ogroman uticaj na život Srba na KiM i izazivaju masovnu paniku i dodatne tenzije što Kina smatra zabrinjavajućim”, rekao je kineski predstavnik na vanrednoj sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o situaciji na KiM.

On je dodao je da eskaliranje tenzija i međuetnički antagonizam na KiM ugrožavaju regionalni mir i stabilnost i ne služe ničijim interesima.

“Pozivamo Prištinu da pokaže uzdržanost i pozivamo ih da povuku svoje neopravdane i nerazumne odluke i odustanu od bilo kakvih poteza koji mogu pogoršati situaciju, kako bi se normalnost vratila u živote srpskog stanovništva na Kosovu”, rekao je kineski diplomata.

On je naglasio da pitanje KiM utiče na mir i stabilnost na Balkanu i Evropi u celini.

“Stav Kine po ovom pitanju je dosledan. Kako vidimo, jednostrane akcije ne pomaže u rešavanju kosovskog pitanja, niti doprinosi miru i stabilnosti u regionu”, naglasio je kineski diplomata.

On je dodao da Kina podržava dve strane u naporima da postignu obostrano prihvatljivo političko rešenje kroz dijalog u okviru Rezolucije UN 1244.

“U ovom procesu, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije mora biti u potpunosti poštovan. Činjenica da različite etničke grupe žive jedna pored druge na Kosovu ima svoje korene u istoriji i treba zaštititi pravo na opstanak i razvoj svih zajednica. Tolerancija, pomirenje i harmonična koegzistencija na Kosovu služi dugoročnim i fundamentalnim interesima svih strana”, naglasio je kineski diplomata.

Predstavnik Francuske pri misiji UN pozvao je Prištinu na momentalnu suspenziju odluke o zabranbi upotrebi dinara na KiM. Istovremeno on je pozvao obe strane na stabilizaciju situaciju i normalizaciju odnosa.

Predstavnica Slovenije izrazila je zabrinutost zbog uticaja te odluke na život kosovskih Srba i dodala da bi Priština trebalo da obezbedi sve informacije i laganu tranziciju. Istakla je da je Slovenija snažno posvećena stabilnosti na Balkanu i dodala da su napredak u dijalogu i normalizacija odnosa ključni u procesu pridruživanja EU.

Predstavnik misije Mozambika ocenio je da su potezi Prištine u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim pravom i pozvao je da se uzdrži od akata u suprotnosti sa rezolucijama SBUN

“Pozivamo strane da ostanu posvećene procesu normalizacije odnosa i nađu rešenje”, rekao je on.

Comments

Pročitaj još