• Početna>
  • Vesti>

EULEX-u priznanja za saradnju između Kosova i EU u oblasti jačanja vladavine prava

Foto: Euleks Press office

Pripadnicima Rezervne specijalizovane policijske jedinice EULEX-a dodeljene su medalje za službu u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici (ZBOP), u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Kosova i komandanta civilnih operacija EU, saopštio je Euleks.

“Danas su 24 pripadnika italijanskih karabinijera, 20 litvanskih službenika javne bezbednosti i petoro žandarma Francuske nacionalne žandarmerije, koji služe u Rezervnoj specijalizovanoj policijskoj jedinici Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), dobila medalju za službu Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici (ZBOP), koju dodeljuje visoki predstavnik EU. Ova medalja je opipljivo i trajno priznanje za snažnu predanost osoblja Misije EULEX-u i ZBOP-u EU”, stoji u saopštenju koje je Euleks dostavio medijima.

Šef Misije EULEX, Đovani Pjetro Barbano, bio je domaćin ceremonije u bazi misije za operativne poslove i podršku, u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalja Svećlje i komandanta civilnih operacija EU i upravnog direktora Kapaciteta za civilno planiranje i rukovođenje (CPCC), Stefanoa Tomata.

Ovoj ceremoniji prisustvovali su i šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Suniog, zamenik komandanta Stalnog štaba Evropskih žandarmerijskih snaga , pukovnik Marian Panfil, komandant Multinacionalne specijalizovane jedinice KFOR-a u ime komandanta KFOR-a i Uprave za nacionalnu odbranu Italije, pukovnik Ruđero Kapodivento, zamenik generalnog direktora Policije Kosova, Dejan Janković, šefovi misija država članica EU i predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu.

Barbano: Tesna saradnju između Kosova i EU u jačanju vladavine prava

Zahvalivši se dobitnicima medalja, koji će do sredine februara biti vraćeni u svoje matične zemlje, Barbano je istakao tesnu saradnju između Kosova i EU u jačanju vladavine prava u interesu svih zajednica na Kosovu.

„EULEX je posvećen pružanju podrške kosovskim institucijama vladavine prava. Rezervna specijalizovana policijska jedinica EULEX-a, zajedno sa redovnom Specijalizovanom policijskom jedinicom, tesno je sarađivala sa KFOR-om u krhkom bezbednosnom okruženju. Ona je robusno nadgledala aktivnosti Policije Kosova u skladu sa svojim mandatom i uverila stanovništvo svojim vidljivim prisustvom u najosetljivijim oblastima, uključujući period tokom i nakon događaja u Banjskoj.”, rekao je Barbano.

Obraćajući se Rezervnoj Specijalnoj jedinici policije, Svećlja je izjavio da je duboko počastvovan što je prisutan na današnjoj ceremoniji.

“Priznajemo doprinos i posvećenost pripadnika osoblja, koji su uporedo sa svojom misijom i u saradnji sa našim institucijama bili posvećeni održavanju vladavine prava, promovišući mir i stabilnost.”, rekao je Svećlja.

Zahvalio je Italiji, Litvaniji i Francuskoj jer njihov doprinos specijalnoj jedinici pokazuje angažovanje na podršci Kosovu da postane faktor mira i stabilnosti u regionu i šire.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog je pohvalio RSPJ za hrabru i nepristrasnu službu.

“Vi nosite poruku iz Evropske unije. Vi predstavljate evropske vrednosti, pre svega vrednost mira“, ističući važnost dobrog partnerstva sa kosovskim institucijama i dodajući da angažovanje Rezervnih specijalnih jedinica policije predstavlja način da se promovišu najvredniji elementi jezgra Evropske unije”, rekao je Suniog.

Ovom prilikom, pukovnik Marian Panfil, komandant Multinacionalne specijalizovane jedinice KFOR-a uručio je Srebrnu medalju za izuzetne zasluge, Barbanu kao priznanj, kako je navedeno u saopštenju, za njegovu izuzetno zalaganje u službi kao komandanta Integrisane policijske jedinice pod okriljem EUROGENDFOR-a u EUFOR Althea (Bosna i Hercegovina) od oktobra 2007. do oktobra 2008. godine.

Pre ceremonije dodele medalja, Suniog se pridružio Barbanu na zvaničnoj inauguraciji novog sedišta EULEX-a, koje je nedavno premešteno u industrijsku zonu u Prištini, pored EULEX-ove Baze za operativne poslove i podršku.

Comments

Pročitaj još