• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Govor predsednika Vučića u SB UN, biće večeras potpuno drugačiji

Foto: Tanjug

Premijerka je navela da je sednica SB UN zakazana manje od 24 sata, od kada je Srbija to zatražila i dodala da je razlog to, što takav zahtev nije upućivala za svaku eskalaciju, već u trenutku „kada je svima potpuno jasno da Kurti želi praktično samo etničko čišćenje teritorije Kosova i Metohije“.

„Mislim da će večeras narativ, govor predsednika Aleksandra Vučića, biti potpuno drugačiji“, rekla je Brnabić i navela da će Vučić koristiti termine i izraze koje do sada nije i koji će pokazati „koliko su nemogući uslovi života za Srbe na Kosovu i Metohiji“.

Brnabić je izjavila, komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o neregularnostima na decembarskim izborima u Srbiji, da su te rezolucije neobavezujuće.

„Ukoliko bi one bile obavezujuće, Srbija bi do sada bila kažnjena ozbiljno već pet puta. U ranijim rezolucijama, samo u prošloj godini, tražili su od Srbije da prestane da krši ‘ustavni poredak Republike Kosovo’ i odmah je prizna kao suverenu nezavisnu državu“, rekla je Brnabić za televiziju Prva.

Tim rezolucijama, prema njenim rečima, pozvali su pet država EU koje ne priznaju Kosovo, da priznaju njegovu nezavisnost, kao i Evropsku komisiju da prekine pregovore sa Srbijom i njene evropske integracije ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

„I ništa se nije desilo. To je taj deo da su one neobavezujuće“, rekla je Brnabić, dodajući da niko od građana Srbije neće moći da bude kažnjen na bilo koji način.

Ona je ocenila da usvajanje te rezolucije predstavlja „vrstu ogromnog pritiska i pokušaj destabilizacije“

Comments

Pročitaj još