• Početna>
  • Vesti>

Srbija predala zahtev za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na KiM

Foto: Tanjug

Ambasador Srbije pri Misiji UN Nemanja Stevanović predao je u 16 časova po srpskom vremenu, odnosno u 10 časova po istočnoameričkom vremenu zahtev Republike Srbije za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji. U zahtevu se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244 i ističe da takva situacija zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Zahtev je predat u Misiji Gvajane i to političkom savetniku u misiji ove države, koja je predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U zahtevu za održavanje sednice SB UN navodi se da je na teritoriji Kosova i Metohije, koja se – u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244) – nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

“Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku”, navodi se u dokumentu.

Razornost dugotrajnih mera 

Ističe se da razornost pomenutih dugotrajnih mera represije tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, u okviru kojih nelegalno ukidanje srpske valute dinar predstavlja najsveobuhvatniji postupak u namernom podvrgavanju Srba nepodnošljivim životnim uslovima, upečatljivo ilustruje podatak da je više od 14 odsto Srba već napustilo prostor Kosova i Metohije samo za proteklih godinu dana.

Objašnjava se da je tzv. rukovodstvo kosovskih Albanaca pomenutom merom ukidanja prometa srpskog dinara u potpunosti lišilo Srbe i druge pripadnike nealbanskih zajednica njihovih redovnih mesečnih plata, penzija, socijalne pomoći i drugih ličnih primanja.

U sprovođenju te mere rukovodstvo kosovskih Albanaca je izvršilo nasilne upade i gašenje srpskih institucija, opština i ambulanti na području Gore, Peći, Istoka, Kline i Prištine, kao i nezakonitu zaplenu novca koji je bio namenjen isplati socijalne pomoći i penzija Srbima u tim, mahom povratničkim, sredinama navedenih opština.

Takođe je momentalno i suštinski onemogućilo rad 922 privatna privredna subjekta u vlasništvu Srba, ali i svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i svih drugih institucija koje Srbima pružaju javne usluge na tom prostoru, piše u dokumentu.

Akti masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva

U dokumentu se navodi da tzv. rukovodstvo kosovskih Albanaca, između ostalog, vrši akte masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva kroz:

1) onemogućavanje slobode kretanja Srba putem bezrazložnih zaustavljanja, ponižavajućeg postupanja, prebijanja, pa čak i ranjavanja civila na ilegalno uspostavljenim oružanim punktovima i svim drugim tačkama na čitavom severu KiM,

2) bezrazložno otvaranje vatre i gotovo stalno prisustvo oklopnih borbenih vozila u uobičajeno mirnim urbanim srpskim sredinama,

3) nelegalnu eksproprijaciju zemlje u privatnom vlasništvu Srba, koju potom koriste za izgradnju nelegalnih albanskih policijskih baza,

4) donošenje odluka o oduzimanju zgrada u vlasništvu srpskih institucija, koje su vlasnici tih objekata,

5) nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve i narušavanje specijalne zaštitne zone oko objekata SPC, a srpske pravoslavne crkve stare više vekova prisvajaju i preimenuju u albanske,

6) preoravanje i uništavanje srpskih grobalja,

7) uvođenje osmomesečnog ilegalnog embarga na srpsku robu i zaplene legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca”, navodi se u zahtevu.

Opširnije o tome šta je Srbija navela u zahtevu za održavanje vanredne sednice SB UN možete pročitati ovde.

Comments

Pročitaj još