• Početna>
  • Vesti>

Od Grenela do Šolakove opozicije: Američki vojnici se neće vratiti kući sa Kosova

Portal Alo je 02. februara objavio poduži tekst pod naslovom „OSTAVI DINAR ILI SE AMERIČKI VOJNICI VRAĆAJU KUĆI Kurti dobio po nosu od Grenela“ kojim se sugeriše da je zvanična Priština uslovljena od strane SAD da utiče na promenu odluke CBK o upotrebi dinara što, naravno, uopšte nije tačno. U istom članku se potom iznosi i čitav niz drugih problematičnih tvrdnji.

Pažljivijem pratiocu političkih (ne)prilika u ovom delu sveta, drugi deo ovog senzacionlnog klikbejt naslova (“Kurti dobio po nosu od Grenela“) lako otkriva da je njegov prednastavak najverovatnije izvučen iz objave na nekoj od društvenih mreža bivšeg izaslanika SAD za Zapadni Balkan Ričarda Grenela.

Zaista, u telu teksta se pod međunaslovom “Trampov saradnik” kasnije prenosi njegova objava:

“Ako Kurti želi da Amerikanci nastave da plaćaju i štite bezbednost regiona preko NATO trupa, onda mora da prestane sa unilateralnim potezima koji ugrožavaju bezbednost 572 Amerikanca iz Teksasa, Oklahome, Ajove, Roud Ajlenda koji trenutno služe na Kosovu. Bajdenov tim i američki Senat više ne mogu da odbace Kurtijevo nestalno ponašanje, koji ignoriše zahteve međunarodne zajednice. On svojim postupcima dovodi u opasnost živote Amerikanaca! Mora da prekine svoje ratoborno ponašanje ili bi američke trupe trebalo da budu povučene kući iz bezbednosnih razloga”, naveo je Grenel na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter).

On je, kako dalje navodi neimenovani autor teksta “jasno poručio šta misli o Kurtiju” kome je “udelio šamarčinu koju će dugo pamtiti”.

“Albanci su naši saveznici, slažem se. Tači je bio veliki saveznik. Ali Kurti je odbio svaku američku ideju i dramatično promenio odnose Kosova i Amerike. Albanski lideri su mi rekli da je Kurti problem. On je bio protiv svake ideje koju su utemeljili Klinton, Buš, Obama, Tramp i Bajden”.

Osude su stigle i od drugih sa Zapada, poput EU, navodi se dalje u tekstu koji se potom više ne bavi odlaskom američkih vojnika sa Kosova, već najpre prenosi “stav Brisela”:

“Slične, mada mnogo blaže ocene Kurtijevog poteza stigle su i iz Evropske unije. U saopštenju portparola EU upozoren je da će odluka Prištine o ukidanju dinara uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Beograda, uz apel da Priština obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru dijaloga koji vodi EU”.

Potom se spominje “osvedočeni mrzitelj Srba Danijel Server, profesor Univerziteta Džon Hopkins”, kome se spočitava kako je “lažno zakukao da je Zapad, navodno, nepravedan prema Prištini”.

“SAD i EU očigledno nemaju ograničenja u onome što traže od Kosova, kao ni u neuravnoteženom pristupu koji imaju kad je u pitanju odnos Beograda i Prištine”, citira se Serverova izjava.

Pominjanje Servera čitaoca treba da podseti na licemerni deo međunarodne zajednice, posebno njenog dela iz SAD, uvek i svuda oličen u “mrziteljima”.

Potom sledi deo o “čistom teroru” u kome se autor poziva na stavove Milovana Drecuna, nekadašnjeg predsednika skupštinskog odbora za KiM, te izjave Srbina i Srpkinje sa Kosova koje je prikupio portal Kosovo onlajn.

Poentira se podsećanjem na “Vučićevu diplomatsku borbu”, nabraja “Kvinta, Bela kuća, Harčenko” i navodi da je “predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana vodio tešku diplomatsku borbu da bi sprečio ostvarenje suludih namera Aljbina Kurtija”.

Tekst se završava navodima direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića o “Šolakovoj opoziciji”: “Jedini su trgovali nacionalnim interesima”.

Petković je istakao da “predsednik Vučić nikad nije ni razgovarao, ni pregovarao o ukidanju dinara”.

Prema navodima autora, on je tako “reagovao na gostovanje urednice portala KoSSev Tatjane Lazarević na tajkunskoj televiziji N1“.

“To što je ona rekla je brutalna laž. Jedini koji su trgovali nacionalnim interesima jesu Šolakovi opozicioni miljenici. Predsednik Vučić će se zauvek boriti za interese srpskog naroda u pokrajini i nećemo odustati, koliko god to neki u Prištini ili Beogradu priželjkivali”, istakao je Petković, a preneo Alo.

U čudnom novinarskom ostvarenju pod naslovom, sećate se, “OSTAVI DINAR ILI SE AMERIČKI VOJNICI VRAĆAJU KUĆI Kurti dobio po nosu od Grenela”, objedinjeno je mnogo toga što duže vreme karakteriše srpsko tabloidno novinarstvo.

Tu su: klikbejt naslov, neutemeljeni senzacionalizam, manipulacija informacijama, jezik mržnje i uvreda usmeren prema kosovskim Albancima i neistomišljenicima, lični stav koji je pogrešno predstavljen kao činjenica, nekritička podrška vladajućoj većini u Srbiji, neumereno veličanje lika i dela aktuelnog predsednika Srbije, pokušaj povezivanja novinara sa opozicijom i tajkunima po svaku cenu i sugestija da zajedno “izdaju nacionalne interese” koje vlast “ljubomorno čuva i za koje se teškom mukom bori”.

Ovakvi i slični tekstovi, kojih na dnevnom nivou ima mnogo po gotovo svim srpskim onlajn tabloidima, ali po nekim “ozbiljnijim” publikacijama, u najmanju ruku neće doprineti senzibilizaciji srpskog javnog mnjenja na neophodnost postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine, ali ni smirivanju ionako tenzične atmosfere na terenu.

Comments

Pročitaj još