• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Uredba CBK nema za cilj zabranu dinara, već finansijsku regulativu na Kosovu

Foto: Tanjug

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da uredba Centralne banke Kosova (CBK) nema za cilj zabranu dinara ili bilo koje druge valute, većnbankarsku i finansijsku regulativu na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Na sastanku sa ambasadorima, otpravnicima poslova, šefovima diplomatskih misija i zamenicima ambasadora akreditovanih na Kosovu, Kurti je rekao da se pravilnikom stremi povećanju finansijskog integriteta i ograničavanju finansiranja “nelegalnih aktivnosti, pranja novca, opticaja falsifikovanog novca i formalizaciji privrede”.

„Premijer Kurti, zajedno sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem i ministrom finansija, rada i transfera Hekuranom Muratijem podelio je sa prisutnim ambasadorima stavove vlade Kosova i argumente o značaju i detaljima Pravilnika. Oni su pojasnili da uredba nema za cilj zabranu dinara ili bilo koje druge valute, već ima za cilj bankarsku i finansijsku regulativu na Kosovu“, kaže se u saopštenju.

Istovremeno je istaknuto da nijedan lokalni biznis u vlasništvu Srba na Kosovu ili u opštinama sa srpskom većinom od stupanja na snagu uredbe nije kažnjen „i da to nije namera institucija“.

„Premijer je rekao da ni stanje na terenu ni sadržaj pravilnika nisu onakvi kakvima ih prikazuje Srbija. Oko 40 hiljada Srba ima bankovne račune u jednoj od licenciranih banaka na Kosovu. Preko njih dobijaju penzije, socijalnu pomoć, mesečne plate, dečje i porodiljske dodatke i druge jednokratne naknade iz kase države Kosovo“, dodaje se u saopštenju.

Kurti je, kako piše u saopštenju, izrazio spremnost kosovske vlade i podređenih institucija da se brzo pozabave svim zabrinutostima koje su pokrenute i naglasio da će tokom ovog perioda tranzicije fokus biti na informisanju preduzeća koja posluju u dinarima i na neformalan način.

Kurti je kazao da je od Centralne banke Kosova dobio potvrdu da su spremni da se uključe u profesionalne i operativne razgovore sa Narodnom bankom Srbije kako bi pomogli u identifikaciji legalnih, sigurnih i transparentnih mehanizama za prenos bilo kog oblika podrške Srbije.

Comments

Pročitaj još