• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Ukidanje dinara Srbe dovodi u nepodnošljiv položaj

Foto: Radio Mitrovica sever

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek je na konferenciji za medije odluku Centralne banke Kosova o ukidanju dinara ocenio kao katastrofalnom i poručio da ona predstavlja progon Srba i srpskih institucija sa prostora Kosova i Metohije.

On je podsetio na niz odluka kosovske vlade koje su bile nepovoljne po Srbe i dodao da su odlukom ugroženi svi koji imaju bilo kakva primanja iz centralne Srbije.

„Dolaskom Aljbina Kurtija, nijedna odluka nije doneta u korist Srba i srpske zajednice na teritoriji Kosova i Metohije. Ukidanje dinara i platnog prometa znači progon Srba i svih srpskih institucija sa prostora Kosova i Metohije. Ako se to pogleda matematički, ugroženi su svi oni koji primaju bilo kakva primanja iz Republike Srbije. Pre svega, to se odnosi na sve zaposlene u svim institucijama koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije, to se odnosi na penzionere, korisnike socijalnih davanja, studente, stipendiste a tako će najdirektnije biti ugroženo 100.000 Srba koji su na Kosovu i Metohiji“ naveo je Elek.

Elek je ocenio je da ukidanje dinara stavlja Srbe u nepodnošljiv položaj i dodao da to nije slučajan rezultat već pripremljen potez vlade u Prištini.

“Ukidanje dinara znači stavljanje Srba u jedan nepodnošljiv položaj, a u prevodu to bi značilo da svi treba da idemo sa ovih prostora, što je egzodus naroda sa ovih prostora. To nije slučajan rezultat, to su unapred pripremljeni potezi vlade Aljbina Kurtija i prepoznajemo njegov rukopis u ovoj odluci. Ovo je u najmanju ruku rečeno, Kurtijeva oluja za Srbe bez ispaljenog metka, i to sve pred očima međunarodne zajednice” podvukao je Elek.

Dodao je da su o ovoj odluci prethodnih dana razgovarali sa međunarodnim predstavnicima, kao i sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicima UNMIK-a i EULEX-a.

„Mi smo kao Srpska lista imali razgovore sa svim međunarodnim zvaničnicima, uključujući ambasadore zemalja Kvinte, predstavnike UNMIK-a, predstavnike EULEX-a, i uvek smo napominjali da je cilj vlade u Prištini etničko čišćenje Srba sa prostora Kosova i Metohije. Poslednji razgovor smo imali sa ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom i gde smo izrazili svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom, naše bojazni koje proizilaze iz ovakve odluke“ rekao je Elek i dodao da su nakon razgovora naišli na razumevanje ambasadora“ rekao je Elek.

Poručio je da će međunarodna zajednica biti odgovorna ukoliko dođe do egzodusa srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

„Želim da vas obavestim da ćemo pismo uputiti ambasadorima zemalja Kvinte. Biću direktan, isključivo su međunarodna zajednica i zemlje Kvinte odgovorne za multietničnost ovde na teritoriji Kosova i Metohije i da će oni biti direktni saučesnici ukoliko dođe do egzodusa srpskog naroda sa teritorije Kosova i Metohije“ rekao je Elek.

Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović rekao je da Srbi od 1999. godine i dolaska misije UN na Kosovu žive u strahu i neizvesnosti svakog dana, pod političkim i fizičkim pritiskom.

“Naši građani se osećaju kao građani drugog reda. Sa Hovenijerom smo razgovarali o povratku Srba jer od 1999. godine nema govora o povratku Srba i poslednji jednostrani potezi dovode do toga da nam odlazi i preostali deo Srba. Sve ukazuje na etničko čišćenje, jer se sa svim potezima onemogućava normalan život našim sugrađanima. Upad sa dugim cevima u protorije privremenih organa jasno govori da srpski narod nema perspektive i da sve navodi da se sele” naveo je Milović.

Milović je rekao da su o svim problemima, teškoćama i strahovima građana izvestili i šeficu UNMIK-a Karolinu Zijade kao i ambasadora EU Tomaša Sunioga.

“Svi su saglasni da do rešenja mora da se dođe kroz dijalog. Jutrošnji napad na poštu u Ugljaru nas navodi da se upitamo kako da se ne upada u opštinu Leposavić, jer se tamo sada neki drogiraju, postoji sumnja da je to kokain da se tamo opijaju i kockaju i nema upada policije iako se zna šta se tamo radi. Svi sa kojima smo razgovarali kažu da žele opstanak srpskog naroda na terenu ali od njih želimo konkretne rezultate i poteze. Ukidanje dinara je još jedan progon koji vodi do obesmišljavanja ZSO, jer se već deset godina potpisan dokument, koji je potpisala i EU ne sprovodi, pa neko koristi prazan hod da što više obesmisli ZSO. Nadam se do toga neće doći”, rekao je Milović.

Istakao je da su sve te posledice deo Kurtijeve politike.

“Pozivamo i predsednika Vučića da odbrani pravo na opstanak i da u razgovoru sa međunarodnom zajednicom učini sve da se spreči stradanje Srba. Pozdravljamo poziv za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosi, gde treba svetu otvoriti oči i da se vidi šta se događa Srbima na Kosovu i Metohiji” rekao je Milović.

Primena odluke Centralne banke Kosova, koja predviđa da se gotovinska plaćanja i platni promet odvijaju isključivo u evrima počela je 1. februara.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je objasnio da ta odluka ima za cilj kontrolisanje novca u prometu na Kosovu, unapređenje borbe protiv kriminalnih aktivnosti, te zaštitu potrošača i kosovskog platnog sistema.

Ova odluka Centralne banke Kosova u praksi znači zabranu upotrebe dinara, zvaničnu valutu Srbije koja se do sada koristila u svim srpskim sredinama. Pored upotrebe za trgovinu, dinar se koristi i za isplatu plata, penzija, socijalne pomoći i drugih primanja Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije.

Američki Stejt department saopštio je da su duboko razočarani i protive se trenutnim planovima Prištine da nastavi sa primenom odluke o ograničenju prometa stranih valuta, uključujući i srpski dinar. Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da se SAD protive stupanju na snagu odluke Centralne banke o korišćenju valuta a da nisu u potpunosti spremni, istovremeno izrazivši zabrinutost da bi to moglo da dovede do novih tenzija na Kosovu.

Comments

Pročitaj još