• Početna>
  • Vesti>

Priština: Duško Arsić osuđen na 13 godina zatvora; Vlajić: Kosovsko pravosuđe nije u stanju da vodi fer postupak

RTS

Duško Arsić iz Matičana kod Prištine osuđen je danas prvostepeno na 13 godina zatvora zbog navodno počinjenog ratnog zločina tokom 1999. godine.

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini sastavljeno od troje Albanaca saopstilo je da je potvrđeno da je tokom procesa potvtđeno da je Arsić počinio krivično delo za koje je optužen.

U predmetu protiv Arsića, tužilac Adem Dema u završnoj reči je istakao da je iz izvedenih dokaza utvrđeno da je optuženi izvršio krivično delo sa umišljajem u saizvršilaštvu.

Dušku Arsiću se na teret stavlja zločin protiv civilnog stanovništva, da je tokom ratnog perioda na Kosovu, od januara do juna 1999. godine, učestvovao u raseljavanju i pljačkanju imovine albanskog stanovništva.

Vlajić: Kosovosko pravosuđe svakom narednom presudom dokazje da nije u stanju da vodi fer postupak

Advokat Nebojša Vlajić, branilac optuženog Arsića je prethodno zatražio oslobađajuću presudu, navodeći da Albanac koji je prijavio Arsića nije oštećen, jer prema njemu nije učinjen ratni zločin.

On kaže da nije iznenađen presudom sudskog veća koje je osudilo njegovog klijenta na 13 godina zatvora zbog ratnog zločina. Odbrana najavljuje žalbu.

“Mislim da su posle današnjeg objavljivanja presude i najdobronamerniji posmatrači izgubili iluzije o demokratskom kapacitetu kosovskog pravosuđa. Kosovosko pravosuđe jednostavno svakom narednom presudom ubeđuje javnost da nisu u stanju da sprovedu fer postupak”.

Vlajić kaže da je predmet protiv Arsića bio “najočigledniji u mnoštvu sličnih predmeta gde se sudi za ratne zločine bez ikakvih dokaza i gde je očigledna povezanost sa imovinskim sporovima koji su prethodili optužbi za ratne zločin. Mogu samo da ponovim svoju raniju izjavu da ko se pravdi na Kosovu nada, odnosno od kosovskih sudova ili je vrlo naivan ili je duboko neobavešten”.

Arsić je prijavljen da je navodno počinio ratni zločin posto nije hteo da proda zemlju osobama albanske nacionalnosti koje su mu je prethodno uzurpirale i falsifikovanim dokumentima prevele na svoje ime.

Comments

Pročitaj još