• Početna>
  • Vesti>

Vučević: Predlog o vraćanju vojnog roka nema veze sa dešavanjima na KiM

Foto: instagam milosvucevic_odbrana

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da je vidljiva erozija odbrambenog sistema jer Republika Srbija godišnje izgubi 60.000 onih koji izlaze iz rezervnog sastava vojske zbog godina života i starosti, a dobije samo 1.500 novih pripadnika. Pitanje je koja država to može da izdrži, kaže Vučević i ističe da vraćanje vojnog roka nema veze sa dešavanjima na KiM.

Komentarišući najnovije odluke Prištine, ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da moramo pogledati ceo paket mera koje sprovodi Priština.

“Stvaraju se nemogući uslovi na KiM od upada u institucije, kidnapovanja, hapšenja, pa sve do toga da se hapse zdravstveni radnici i onemogućava se elementarno pružanje zdravstvene pomoći srpskom narodu na KiM”, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, tu se može dodati i napad na ekonomsku bezbednost, ukidanje platnog prometa u dinarima što je Kurtijeva poruka Srbima da nemaju šta da traže na KiM.

Istakao je da je Beograd u stalnim diplomatskim aktivnostima, da je kasno sinoć održan sastanak sa Kvintom, a da se danas nastavljaju razgovori.

“Ne ostaje ništa drugo nego da se borimo za opstanak našeg naroda na KiM. Naše crvene linije su iste, i voleo bih da ih nikada ne pređu. Bolje da se vode razgovori, da se politički traži rešenje, nego da se uključi drugi deo države u rešavanju problema.”, kaže Vučević.

Dodaje da je neophodno pokazati mudrost i napomenuo da Albanci prave istorijsku grešku sa iživljavanjem nad srpskim narodom.

“Njihov cilj je da nema Srba ili da budu minoirna grupa da morate da uzmete lupu da ih nađete. Sada nema ambulante jer sad je ta ambulanta valjda “teroristička ćelija”, ili je dinar najveći problem, kao da ne postoje drugi problemi”, napominje ministar odbrane.

Za razumevanje situacije, kaže, mora se pogledati ceo paket Prištine.

Čekajući reakciju međunarodne zajednice

Na pitanje da li će Kurti snositi posledice za ponašanje, Vučević kaže da treba da vidimo kakva će biti reakcija međunarodne zajednice i da ohrabruju izjave zvaničnika SAD.

“Hajde da čujemo šta će predsednik u narednih dan, dva reći. Moja molba je da pokažemo solidarnosti i malo mudre tišine dok se država bori za neke stvari“, kaže Vučević i ističe da ćemo konkretne stvari čuti od predsednika.

Ističe da je on pesimista kada je reč o pokušaju međunarodne zajednice da ubedi Kurtija.

“Srbija je posvećena dijalogu, Srbija pobeđuje u miru, Srbija se razvija u miru“, kaže Vučević.

Osvrnuo se na inisijativu za vraćanje vojnog roka i rekao da građani treba da budu ponosni na svoju državu šta je uradila, jer ono što sada imamo to nije više ista vojska kao od pre 10 godina, ali ostaje pitanje kako da popunimo sve jedinice.

Kako je rekao, nakon 13 godina od suspenzije vojnog roka nakon analize izneli smo argumente zašto treba vratiti vojnu obavezno.

“Vraćanje vojnog roka nije u vezi za dešavanjima na KiM. Imamo eroziju odbrambenbenog sistema Republike Srbije, godišnje izgubimo 60.000 onih koji izlaze iz rezervnog sastava vojske zbog godina i starosti, a imamo svega 1.500 novih pripadnika. Pitanje je koja država može to da izdrži“, kaže Vučević.

Ministar odbrane nije hteo da spekuliše o novim kadrovskim rešenjima i rekao da će se o tome više govoriti posle konstituisanja Skupštine.

Comments

Pročitaj još