• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada potvrdila – dinar se ukida od 1. februara, uz period tranzicije

Foto: Kabinet kosovskog premijera

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi potvrdio je danas da od četvrtka, 1. februara, počinje primena odluke Centralne banke Kosova, koja predviđa da se gotovinska plaćanja i platni promet odvijaju isključivo u evrima.

Kako je objavio Radio Slobodna Evropa, Bisljimi je na pres-konferenciji objasnio da ta odluka ima za cilj kontrolisanje novca u prometu na Kosovu, unapređenje borbe protiv kriminalnih aktivnosti, te zaštitu potrošača i kosovskog platnog sistema.

Ova odluka Centralne banke Kosova u praksi znači zabranu upotrebe dinara, zvaničnu valutu Srbije koja se do sada koristila u svim srpskim sredinama.

Pored upotrebe za trgovinu, dinar se koristi i za isplatu plata, penzija, socijalne pomoći i drugih primanja Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije.

Bisljimi je rekao da će biti obezbeđena “tranzicija” iz dinara u evro, te da primena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije.

Istakao je i da niko, ni “međunarodni partneri Kosova” ne dovode u pitanje zakonitost odluke Centralne banke Kosova.

Međunarodna zajednica je, pak, zatražila da se ova odluka odloži jer, kako je ocenila, može negativno da utiče na srpsku zajednicu.

Comments

Pročitaj još