• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska povodom ukidanja dinara: Kosovske institucije aktivno podstiču dalje iseljavanje Srba

Foto: Radio Mitrovica sever

Eparhija raško-prizrenska izrazila je protest zbog odluke kosovskih vlasti da ukinu upotrebu dinara na Kosovu i apelovalana međunarodne institucije da zaustave zvaničnu Prištinu u “potpunom etničkom čišćenju”.

U saopštenju eprahije se izražava uverenje da će odluka kosovskih institucija o zabrani dinara negativno odraziti na ne samo srpski narod na Kosovu, već i na druge manjinske zajednice koje koriste dinar, te da će potpuno blokirati normalan život u srpskim sredinama.

“Zabrana dinara višestruko će otežati isplate plata, penzija, socijalnih primanja, donacija, stipendija, blokiraće himanitarni rad od koga zavise posebno socijalno najugroženiji, onemogućiće normalno finansiranje zdravstvenih i školskih institucija na kojima počiva život u sredinama naseljenim Srbima, a i teško će se odraziti na život Srpske pravoslavne crkve”, navode iz Eparhije.

Ističu da kosovske institucije aktivno podstiču dalje iseljavanje Srba policijskom represijom, selektivnom primenom zakona, nasilnom aproprijacijom srpske duhovne i kulturne baštine, negiranjem srpskog identiteta i prava na život.

“U ovakvim okolnostima može se sasvim jasno reći da je u toku otvoreni proces etničkog čišćenja preostalih Srba na KiM, koji se sprovodi institucionalnim i policijskim metodama”.

Eparhija upozorava da ukoliko se i ova, kako kažu, represivna mera Prištine sprovede Kosovo će praktično postati etnički čista albanska teritorija.

“Kosovskim Srbima nametnuta je uloga taoca koje Priština svim metodama tretira kao građane drugog reda i otvoreno nepoželjno stanovništvo, verovatno u nadi da će Beograd pod takvim ucenama napraviti političke ustupke. Duboko se brinemo da ova logika ne samo da neće dovesti do rešavanja problema nego će ih još više otežati za sve i zato apelujemo na međunarodne predstavnike, s obzirom da našu Crkvu kosovske institucije već potpuno ignorišu i izlažu otvorenom progonu, da zaustave dalju eskalaciju koja može da ugrozi ceo Balkan i samim tim Evropu”, navode iz crkve.

Comments

Pročitaj još