• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Obeležavanje 107. godišnjice Topličkog ustanka – sećanje na junake tog vremena

Foto: Radio Mitrovica sever

Sto sedam godina  od Topličkog ustanka obeležava se i ove godine u Domu kulture u Sočanici, svečanom akdemijom i predstavom “Milunka Savić”. Tome će kao i svake godine predhoditi polaganje venaca na spomen česmi gde su ispisana imena srpskih ustanika tog vremena ali i na spomen obeležju žrtvama u najnovijem ratu.

I ove godine organizacija obeležavanja 107. Godišnjice Topličkog ustanka pripala je Domu kulture “Sava Dečanac” iz Leposavića. Direktor ove kulturne ustanove Gojko Milivojević izjavio je za Radio Kosovska Mitrovica da je sećanje na ovakve istorijske događaje i žrtve koje su podnete višestruko važna i ne sme se zaboraviti

“Prve žrtve Toplićkog ustanka su se dogodile u Sočanici. Pre sto sedam godina, u prva dva meseca ustanka, komitski odred se uglavnom kretao na relaciji od Brusa preko Belog Brda do Ibarske doline gde je tada neprijatelju naneo nekoliko značajnih gubitaka. Njihova ideja je bila da se ustanak rasplamsa. Želja Vojvode Koste Vujinovića, je bila da sa ljudima koji su se okupljali u kući u Sočanici i držali sastanke u to vreme, da odatle krenu i da se lociraju na Kopaoniku. Oni su se tada podeliliu i dobili konkretna zaduženja, predeo im je omogućavao nadzor, tako da je Uroš Kostić – Rudinac preuzeo Rogoznu, Cvetko Dančetović Vučitrnski kraj a pop Vićentije Simić, Nikola Jovanović i Martin Mladenović opštinu Sočanica, dok su Nikola Radosavljević i Milorad Kostć preuzeli Leposavić i Ibarsku dolinu.

Prva akcija trebala je da bude sinhronizovan napad na Kosovsku Mitrovicu, opštinske prostorije u Sočanici, železničku stanicu u Slatini itd…Međutim okupator je i tada preko svojih doušnika, saznao za ove planove i većim delom je  opkolio opštinu Sočanica i okolna sela. Tada su napravili pravu pustoš i masakr. Sakupivši čitavo stanovništvo tada kod ispostave u Sočanici, neprijatelj je tada oterao veliki broj ljudi u zatvor u Mitrovicu. Preki vojni sud je nakon toga sedamnaest zatočenika osudio na najstrožiju kaznu vešanjem, 26 zatvorenika na dvadesetogodišnju robiju, 8 na petnaestogodišnju robiju i 12 maloletnika na desetogodišnju robiju”, rekao je Milivojević, ukratko navodeći hronologiju događaja tokom pokušaja ustanka srpskog naroda u tadašnjem topličkom kraju i Ibarskoj dolini.

Sam čin vešanja osuđenika na smrt izvršen je 30. januara 1917. godine, dakle pre 107 godina.

“Ove godine taj značajni istorijski događaj obeležavamo da se prisetimo junaka tog vremena. Mi te ljude sigurno nećemo nikada da zaboravimo jer su dali svoje živote za naše bolje sutra.

U čast ustanicima tog vremena Dom kulture “Sava Dečanac”, obeležava svake godine 30. Januar. Tako će biti i ove godine”, dodaje Milivojević.

Ispred spomen česme gde su ispisana imena stradalih tokom ustanka, organizovaće se pomen i polaganje venaca kao i polaganje venaca na spomenik žrtvama u poslednjem ratu, obilazak spomen sobe koja je izgrađena u njihovu čast i na kraju prigodna akademija za sve građane u Domu kulture u Sočanici. Posetioci će na kraju moći da pogledaju predstavu “Milunka Savić”.

Comments

Pročitaj još