• Početna>
  • Vesti>

Vučić na Svetosavskoj akademiji u Skoplju: Kao i u vreme svetog Save Srbija izabrala slobodu, a ne podaništvo

Foto: RTS print screen

Centralna svečana akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save, obeležena je u Makedonskom narodnom pozorištu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija izabrala put slobode, nezavisnosti, suvereniteta, i da je na evropskom putu, vojno neutralna zemlja i neće dozvoliti da neko drugi čuva njeno nebo. Kao i u vreme svetog Save Srbija izabrala slobodu, a ne podaništvo, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da Srbi nemaju bližeg naroda od Makedonaca i da jedino što bi Srbija volela je da sa Severnom Makedonijom gradi još bolje odnose.

“Ja sam predsednik Srbije, ali ne plašim se da kažem da su nama Makedonci najbliži narod. Mi bližeg naroda od Makedonaca nemamo. Kao što vidite, ja neskriveno jasno pred celokupnom srpskom i makedonskom javnošću kažem. Mi ništa ne tražimo od Severne Makedonije. Mi nemamo nikakve uslove ni za šta. Ništa ne očekujemo. Jedino što bismo voleli to je da gradimo još bolje i bliže odnose”, rekao je Vučić govoreći na Svetosavskoj akademiji u Skoplju.

Predsednik je rekao da Srbija od Severne Makedonije ne traži nikakve promene u Ustavu i da smatra da je to unutrašnja stvar.

“Godinama se pitam kako je to Sveti Sava uspeo da bude Dositej pre Dositeja, Slobodan Jovanović pre Slobodana Jovanovića, Crnjanski pre Crnjanskog, Varnava pre Varnave, Pavle pre Pavla. Kako to da je on i danas naš najveći prosvetitelj, naš najznačajniji pravnički um, naš veliki pesnik i najveći duhovnik”, rekao je Vučić.

Dodao je da je do skora bio bez odgovora na to pitanje. “A onda, kao otkrovenje, zahvaljujući Domentijanu, video sam mapu puteva koju je Sava pohodio, video sam toponime čitavog tada poznatog sveta i mesta do kojih je retko koji moderni Srbin uspeo da dobaci, video sam neverovatnu želju za učenjem, video sam najtemeljitiju osobu koju je Srpkinja rodila, video sam i razumeo da je upravo Sava utemeljio naučnu misao oko nas i to pre osam vekova”, istakao je Vučić.

On je naglasio da je jedini neprevaziđeni validan zakon kod Srba Zakonopravilo ili Nomokanon.

“Ta naša Krmčija koju nam je Sava napisao, e upravo njom mi danas krstarimo mutnim morima duhovnih i životnih izazova i nadam se, ne činimo greške”, istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da i kada napravimo greške, gledamo da se odmah podignemo, baš kao što je to i Sveti Sava umeo.

“Vladika Nikolaj piše da je došavši kao mlad monah u carski manastir Vatoped, Sava, kao na izložbi, je mogao posmatrati vrhunac prefinjene vizantijske civilizacije, umetnosti, arhitekture, slikarstva, poezije, horskog pojanja, duboreza, kamenoreza, lepog pisanja, čak i učenja o lepom ponašanju”, naglasio je Vučić.

Vučić je dodao da Sveti Sava predstavlja renesansni um pre pojave renesanse, i ocenio da je on naš prvi i do sada najveštiji diplomata, naš prvi ozbiljan pisac, tvorac naše istorije i njen hroničar, naš prosvetitelj, prvi zakonopisac.

“Mi danas sa ove distance možemo da kažemo da je upravo Sveti Sava, temelj naše civilizacije, ličnost koja je na naš narod imala najveći uticaj. Kao što to veliki Dučić tvrdi, svaki verujući čovek u odsudnom času priziva ili svoju majku ili Boga. Mi u Srbiji uz majku i Boga u pomoć prizivamo i Svetog Savu”, naglasio je Vučić.

Vučić je dodao da kao spomen na veličinu Srbije i njene kulture Srbija nosi njegov lik visoko na svojim barjacima, ukazujući na koje moralne vertikale teži.

“Sve dobro što je neki Srbin uradio nakon Svetog Save je protkano u svojoj biti i njegovim blagotvornim uticajima. Bogdan Bogdanović i Tesla i Pupin i Milanković, svi su oni Srbi koji su pili vodu sa Savinog izvora i ponosno to isticali. Danas, baš sledeći primer naših velikana, mi vraćamo makar delimično svoj dug prema Svetom Savi gradeći nove škole, fakultete, naučno-istraživačke centre”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je Nikolaj Velimirović, rekao da biti dobar Srbin znači pre svega biti dobar čovek.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je kao i u vreme svetog Save i danas pred Srbijom izbor – sloboda ili sizerenstvo, nezavisnost ili podaništvo i naglasio da smo izabrali slobodu i nezavisnost. Vučić je istakao da se sveti Sava s pravom zove ocem crkve i škole.

“Priča o svetom Savi staje u jednu reč – izbor, od prvog Rastkovog do poslednjeg Savinog da i državi i crkvi obezbedi prave naslednike i povuče se i kada se pogleda istorija. I danas naš put zavisi od izbora, od toga hoćemo li kao narod izabrati slobodu ili nečije sizerenstvo ili vlast nad nama, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo. Naša zemlja nije u jednostavnoj i lakoj situaciji”, rekao je Vučić.

Ali bez obzira na težinu izazova, naša država je izabrala put slobode i put nezavisnosti, istakao je Vučić na akademiji.

Predsednik je izjavio da su mir i jedinstvo uslovi našeg opstanka i našeg razvoja. On je na Svetosavskoj akademiji u Skoplju rekao da je Sveti Sava u burna vremena znao za burne poteze, ali samo kada su bili neophodni za uspostavljanje očuvanja jedinstva i mira, kao što je znao da je veština i politika moguća, pa je krunu tražio na zapadu, i arhiepiskopiju na istoku.

“Upravo je on izabrao ono što mora da bude naš osnovni izbor – školu i zakone, učenje, red, jaku organizaciju. Budućnost svih nas nije moguća bez ovih osam stotina godina starih postulata i da pojednostavim – ni sloboda nam neće previše značiti ako najpre ne naučimo šta je ona. Ropstvo se zasniva na neznanju”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Sveti Sava to znao i da je zato učio, prevodio i prenosio sve to na svoje učenike.

“Osam vekova nakon Svetog Save imamo istu obavezu da stvorimo generacije bolje od nas”, rekao je Vučić. On je istakao da nije lako sačuvati vojnu neutralnost, biti i ostati na ervropskom putu, a ne odreći se tradicionalnih prijatelja.

“Ne okrenuti im leđa u teškim trenucima i ne pripadati hordi onih koji su se hajci na njih pridružili”, rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija izabrala put slobode.

“Naša zemlja nije u lakoj situaciji, ali bez obzira na to naša Srbija je izabrala put slobode, nezavisnosti, suvereniteta, Srbija je na evropskom putu, vojno neutralna zemlja i neće dozvoliti da neko drugi čuva njeno nebo”, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da je Sveti Sava temelj naše civilizacije, ličnost koja je na naš narod imala najveći uticaj.

“Uz majku i Boga prizivamo Svetog Savu, sve dobro što je neko u srpskom narodu učinio protkano je njegovim uticajem, danas vraćamo bar delimično dug prema Svetom Savi gradeći škole, fakultete”, kaže Vučić.

Comments

Pročitaj još