• Početna>
  • Vesti>

Netačno: Savet lordova nije preporučio napad na Srbiju već aktivnije prisustvo Britanije u postojećim procesima na Zapadnom Balkanu

Foto: Radio Goraždevac

List Alo objavio je vest pod naslovom „DOM LORDOVA PISAO KAMERONU Sprema se novi napad na Srbiju u režiji Londona“, koja sugeriše da britanski Komitet za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova …

Međutim, analiza originalnog izvora ove tvrdnje jasno pokazuje da je reč o manipulaciji informacija i izvrtanju stvarnosti kroz senzacionalan naslov.

Prvo i najvažnije, u originalnom saopštenju na zvaničom sajtu Doma lordova se nigde ne pominje planiranje napada na Srbiju. Umesto toga, Komitet za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova izrazio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija na Zapadnom Balkanu i dao nekoliko preporuka za uključivanje Britanske Vlade u već postojeće procese i inicijative.

U svim ključnim tačkama, fokus je na diplomatskim naporima i podršci ekonomskom razvoju, a ne na agresivnim akcijama protiv bilo koje strane.

Davodi se da bi Velika Britanija trebalo da nastavi da vrši pritisak na rukovodstva Srbije i Kosova da sprovedu obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma. Ovo nije nikakav napad, već poziv na sprovođenje postojećih međunarodnih dogovora vlaati u Beogradu i Prištini.

Dom Lordova je Gornji dom britanskog parlamenta.

Šta je Kameronu predložio Dom lordova:

Pritisak na rukovodstva Srbije i Kosova da sprovedu obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma, na koje su obe strane usmeno pristale. Od vitalnog je značaja da Ujedinjeno Kraljevstvo, sa svojim saveznicima u EU i Kvinti (SAD, UK, Francuska, Nemačka i Italija), održavaju koordiniran i uravnotežen diplomatski pritisak kako bi podstakli obe strane da normalizuju odnose.

Ponovo procijeniti mogućnost ponovnog pridruživanja operaciji Althea, mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini koju vodi EU. Odluka Velike Britanije da ne učestvuje, u vreme povećanih regionalnih i unutrašnjih tenzija, mogla bi se protumačiti kao smanjenje angažmana UK u regionu i može imati štetan uticaj na uticaj UK.

Obezbediti finansijska sredstva za stvaranje BBC-jevog albanskog servisa ekvivalentnog BBC-u na srpskom jeziku, što bi pomoglo u suzbijanju širenja dezinformacija u regionu.

Koristiti dugoročne instrumente finansiranja za razvojne programe u regionu. Ovo bi pomoglo da se osigura predvidljivost za one koji realizuju programe i da im pomogne da planiraju na duži rok.

Promovisati ekonomski rast i boriti se protiv korupcije. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva treba da produbi svoje ekonomske veze sa regionom kako bi promovisala dugoročni rast i dopunila napore EU da stabilizuje region i integriše ga u evroatlantske institucije. Trebalo bi da koordinira sankcije i antikorupcijske programe sa svojim međunarodnim partnerima kako bi srušio kleptokratiju.

Comments

Pročitaj još