• Početna>
  • Vesti>

Sveti Sava proslavljen u hramu na jugu Kosovske Mitrovice

Sveštenik Nenad Stojanović, 27.01.2024. Foto: Radio Mitrovica sever

Hramovna slava crkve Sveti Sava u južnom delu Kosovske Mitrovice proslavljena je danas u prisustvu velikog broja vernog naroda. Nakon liturgije usledilo je rezanje slavskog kolača, dok su najmlađima podeljeni i paketići. Domaćini su za sve goste pripremili bogatu slavsku trpezu.

Jerej Nenad Stojanović, sveštenik crkve u južnoj Kosovskoj Mitrovici zahvalio se svim prisutnim vernicima koji su došli da “uveličaju slavu velikog svetitelja i ravnoapostolnog svetitelja Savu”.

“I zaista ovaj hram njemu posvećen vi ga činite da on bude lepši, svetliji i zrači svojom lepotom i svojom svetošću. Jer ovaj hram ovde koji je posvećen Svetom Savi stradao je, zapaljen je, goreo je, ali eto polako se obnavlja, polako vaskrsava i polako izgleda kako bi trebalo. Ne ide tako brzo, ide polako, ali uz božju pomoć i svih nas Srba, jer ovaj hram svih Srba naše SPC i svima nama pripada, i velika je čast što slavimo Sv. Savu u ovom hramu i što nismo zaboravili ovaj dan”.

Sveštenik Nenad: Ako smo bez Svetog Save, onda smo mali i nemoćni

  • “Imamo našeg velikog svetitelja i ugodnika Božjeg koji ga zastupa pred Bogom koji je predstavlja rod naš srpski, mi smo sa njim veliki, ako smo bez Svetog Save, ako smo bez Boga onda smo mali i nemoćni i ne možemo da se borimo protiv samih sebe” rekao je otac Nenad.

“Sveti Sava je govorio da čovek prvo treba da pobedi samog sebe, rekao je i govorio da treba svaki Srbin koliko može da posti, da ide u crkvu da se moli Bogu, da se kaje za svoje loše postupke, da se ispoveda, da se pokaje za svoje grehe i da se međusobno mirimo. Vi znate da je Sveti Sava prvo pomirio svoju zavađenu braću, Vukana i Stefana, jer su se posvađali oko prestola. Svetska vlast ih je zavela i oni su bili u ratu. Sveti Sava je na moštima svoga oca pomirio svoju braću koja su tako živela u slozi. Današnji srpski rod je u neslozi, mnogi žive ne pričaju sa roditeljima , sa rodbinom zbog različitih problema i stvari i ne žele da se viđaju, mrze jedni druge” rekao je u besedi otac Nenad.

” Sveti Sava je govorio da treba da druge volimo, poštujemo, da svakog Srbina pomognemo koliko možemo, i to je ono što nas slaže i spaja kao u pesmi “Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi”. Nije lako, đavo je taj koji nas stalno vuče da ne idemo ka Bogu, da ne idemo ka Svetom Savi, on nam nalazi različite prepreke, ali mi treba da to prevaziđemo uz Božju pomoć, od Svetog Save i bićemo blagoslovljeni” rekao je otac Nenad. On je u besedi povodom praznika rekao da je Sveti Sava simbol borbe i da treba da ustanemo i borimo se, napredujemo, sebe menjamo” naveo je dalje u besedi.

“Najteže je promeniti sebe i to je ono što je cilj našeg života i naše vere. Sveti Sava je sebe promenio, otišao u manastir, postao monah, teško postio u molitvi se podvizavao i toliko vekova je prošlo, a mi i dalje pamtimo njegovo ime, njegovu slavu, pamtimo njegove svetinje i Hilandar i njegovog oca Studenicu i mnoge Nemanjiće koji su gradili na svetoj zemlji” rekao je u obraćanju vernicima otac Nenad Stojanović.

Crkva Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici počela je da se gradi 1896.godine. Kamen temeljac crkve postavio je Dionisije, prvi Srbin mitropolit Raško-prizrenske mitropolije. Crkva je pod krov stavljena 1909. godine. Crkva je završena i osvećena 1921. godine, 25 godina nakon polaganja kamena temeljca. Crkva je zapaljena tokom martovskog pogroma 17. marta 2004, a sveštenik sa porodicom prognan. Radovi na obnovi počeli su 2014, a prva liturgija služena 11 godina nakon pogroma.

Comments

Pročitaj još