• Početna>
  • Vesti>

Savindan obeležen na Univerzitetu u Kosovskoj MItrovici

Foto: Radio Mitrovica sever

Rezanjem slavskog kolača i prigodnim programom na Fakultetu tehničih nauka, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je obeležio školsku slavu – praznik Svetog Save.

Prisutne goste i studente je pozdravio dekan ove visokoškolske ustanove prof. dr Jordan Radosavljević koji je podsetio da je obaveza današnjih generacija da neguju duh Svetosavlja koji jeste duh zajedništva.

“Samo tako, kroz zajednički rad, možemo da ostvarimo svoju misiju – misiju obrazovanja i nauke zbog čega i postoji naša institucija”, rekao je Radosavljević.

Čestitao je ovogodišnjim i dogodišnjim domaćinima slave i poželeo da sledeći Savindan svi dočekaju u boljim oolnostima i u većem broju.

“Želim da verujem da ćemo našeg Svetog Savu slaviti još dugo, dugo na našem fakultetu, na našem univerzitetu, u našoj Kosovskoj Mitrovici” dodao je dekan.

Posebno je pozdravio goste sa Unierziteta u Beogradu, rekavši da je ova najuglednija i najuticajnija visokoškolska ustanova, uvek bila putokaz i svetionik ovdašnjem univerzitetu koji se oduvek trudio da dostigne tamo uspostavljene kriterijume.

Nakon rezanja kolača, praznik je okupljenima čestitao protojerej Milija Arsović, sveštenik pri hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. On je istakao da danas slavimo prvog među nama – prosvetitelja, učitelja, pomiritelja, onoga koji nam je pokazao put spasenja.

“Sveti Sava je uredio srpku crkvu, on je taj koji je uredio i srpsku državu. On nam je pokazao i svako dobro delo, jer Srbi, sve što znaju o dobroti, naučili su od njega. Da se radujemo i da se trudimo da idemo njegovim putem , jer samo taj put jeste put spasenja i put radosti. Jer tada, gdegod su bili Srbi razjedinjeni i razdvojeni, braća i srodnici, Sveti Sava je mirio. Da budemo i mi ti koji će živeti mirnim životom, svetim životom” poručio je protojerej Arsović.

U programu obeležavanja Savindana na FTN-u, učestvovali su i Crkveni hor “Nušić” i pevačka grupa Muzičkog odseka Fakulteta umetnosti prištinskog Univerziteta.

Comments

Pročitaj još