• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Košarom: Reč je o brutalnom udaru na dijalog i još jednom potkopavanju procesa fomiranja ZSO od strane Prištine

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Košarom, koga je upoznao sa “nedopustivim diskriminatornim” i jednostranim potezima koje iz dana u dan režim Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u pokrajini, sa kako je naveo, jedinim ciljem etničkog čišćenja.

Po Petkovićevim rečima, najnovija odluka prištinskog režima da od 1. februara ukine platni promet sa centralnom Srbijom i dinar kao sredstvo plaćanja na KiM, najozbiljnije bi do sada dovela u pitanje fizički opstanak Srba u našoj južnoj pokrajni.

“Srbi na Kosovu i Metohiji su do danas bili izloženi raznim vidovima institucionalnog nasilja od strane Prištine, ali prekid novčanih tokova sa centralnom Srbijom učinio bi nemogućim njihov život na Kosovu i Metohiji, doveo bi u pitanje funkcionisanje naših bolnica, vrtića, škola… Reč je o brutalnom udaru na dijalog i još jednom potkopavanju procesa fomiranja ZSO od strane Prištine, s obzirom na to da je finansijska podrška Srbima predviđena potpisanim sporazumima o nadležnostima ZSO” istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Direktor Petković je upoznao sagovornika i sa prikupljenim potpisima za peticije za smenu lažnih i nelegitimnih gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu Kosova i Metohiji, izrazivši očekivanja da će lažni gradonačelnici i odbornici podneti ostavke u najskorije moguće vreme, s obzirom da su Srbi još jednom pokazali da ih na tim mestima ne žele. Petković je istakao da je prikupljeno više potpisa nego što je potrebno, odnosno više od 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača, što nedvosmisleno pokazuje volju srpskog naroda.

Petković je zaključio da Beograd, uprkos teroru, nasilju i stalnim krizama izazvanim od strane Kurtijevog režima, ostaje posvećen dijalogu kao jedinom putu ka održivom miru i normalizaciji odnosa.

Comments

Pročitaj još