• Početna>
  • Vesti>

Kako je to Osmani „napravila haos u Prištini“ i „okrenula leđa Kurtiju“ prema beogradskom tabloidu

Foto: Preuzeto sa Alo

Nastavlja se praksa beogradskih tabloida koji se u izveštajima o Kosovu odlučuju za bombastične i dramatične naslove, neretko dvosmislene, a ponekad čak i netačne.

Takav je upravo naslov tabloida „Alo“ koji je ove nedelje pisao o navodnom „haosu u Prištini“ i „okretanju leđa“ kosovske predsednice Kurtiju.

HAOS U PRIŠTINI, VJOSA OKRENULA LEĐA KURTIJU Predsednica lažne države nema ništa protiv smene gradonačelnika na severu„, informisao je u sredu svoje čitaoce Alo.

Ovaj tablod zapravo je samo preneo navode kosovske predsednice koja je u danu kada se krenulo sa potpisivanjem peticije za smene gradonačelnika Severne Mitrovice i Leposavića,  izjavila da Srbi na Severu Kosova imaju pravo da to učine u skladu sa prethodno usvojenim administrativnim uputstvom.

„Vjosa Osmani rekla je da je peticija koju su pokrenuli Srbi za smenu predsednika opština na severu Kosova i Metohije njihovo pravo i da se ta činjenica mora poštovati. Prilikom odavanja počasti ispred biste Kadrija Zeke u Prištini, Osmanijeva je izjavila da je ova peticija dozvoljena i za Srbe i da je u skladu sa zakonima na snazi“, preneo je Alo.

U nastavku vesti sledi citat:

„Danas je pokrenuta peticija za razrešenje predsednika opština u severnim opštinama, a kao što znate, zakoni (tzv.) Republike Kosovo dozvoljavaju takav postupak koji je u Administrativnom uputstvu. To je pravo koje pripada građanima u severnim opštinama. Kao (tzv.) država koja ne pravi etničke razlike, mi im, naravno, dozvoljavamo“, rekla je Osmani.

Ovaj medij tu završava svoju vest i to bez objašnjenja o kakvom „haosu u Prištini“ je reč, odnosno kako je to Vjosa Osmani „okrenula leđa Kurtiju“.

Ipak, s obzirom na to da u nastavku naslova stoji da Osmani nema ništa protiv smene gradonačelnika na Severu, posredno se može protumačiti da se, prema tabloidu Alo, Kurti sa tim ne slaže.

Kosovski premijer se, međutim, do sada nikada, barem ne javno, nije usprotivio smeni gradonačelnika na Severu Kosova u skladu sa administrativnim uputstvom.

Reč je o uputstvu koje je usvojeno još avgusta meseca, a koje predviđa korake za smenu trenutnih gradonačelnika, odnosno otvaranje puta za nove izbore. Kosovska vlada čak je u više navrata naglasila da je ovo jedini način za održavanje prevremenih izbora koji Priština podržava.

Sa ovakvim stavom je u javnost u više puta izlazio i sam Kurti.

„Da bismo dobili odgovarajući i pun legitimitet gradonačelnika na Severu, potrebni su nam prevremeni izbori“, kazao je Kurti na Pariskom mirovnom forumu novembra meseca prošle godine.

Pozivajući se upravo na administrativno uputstvo za smenu gradonačenika, kazao je da su kosovske vlasti ponudile „zakonito rešenje krize na Severu“, te čak i da se „raduje“ da pomogne“.

O izveštavanju tabloida za KoSSev je govorio izvršni direktor Radio Goraždevca, Darko Dimitrijević.

Comments

Pročitaj još