Plivanje za časni krst u Ranilugu

Foto: RTV Puls

Duboko ukorenjena u tradiciji i običajima Kosovskog Pomoravlja, proslava Bogojavljenja u Ranilugu ponovo je okupila zajednicu u duhu hrabrosti i očuvanja nasleđa.

Jutros, vernici su se najpre okupili u crkvi Svetog Jovana u ovom mestu, gde je sveštenik Srđan Jerinić služio liturgiju, a potom su svi krenuli ka reci na ulazu u selo. 

Desetorica mladića i hrabra 13-godišnja devojčica plivali su hladnim vodama Binačke Morave u potrazi za časnim krstom. Usred mlagovitog vremena, uz podršku građana okupljenih na mostu, ovi ljudi, većinom iz Raniluga i okoline, pokazali su hrabrost i odlučnost da nastave ovu vrednu tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

Nenad Arsić i David Ivanović iz Raniluga su učestvovali u plivanju i prošle godine, dok su prvi put danas tu Martin Vujić iz Severne Makedonije i Luka Jovanović iz Rume.

Bogojavljenje je takođe obeleženo u svim pravoslavnim crkvama širom Kosovskog Pomoravlja kao i u manastiru Draganac, gde su liturgije okupile veliki broj vernika. Po tradiciji, meštani su se nadmetali za časni krst, što doprinosi duhu zajedništva i očuvanja kulturne baštine u ovom delu sveta.

Comments

Pročitaj još