• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Lajčakom u Davosu: Tražim podršku ne za Srbiju, već za obične ljude na KiM; Sa O’Brajanom o Kosovu i drugim temama

Foto: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Davosu da premijer u Prištini Aljbin Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija za Srbe, što bi značilo ne tihi, nego glasni odlazak Srba sa KiM. Poručuje da traži podršku ne za Srbiju, već za obične ljude na KiM.

Novinarima je nakon sastanka rekao da je upozorio i zatražio pomoć kako bi se zaustavio pokušaj Aljbina Kurtija da uništi dijalog.

“Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija za naše ljude, što bi značilo ne tihi nego glasni odlazak Srba sa KiM… Tražim podršku ne za Srbiju, već za obične ljude na KiM, da im se omogući da ostanu da žive u svojim kućama i teritoriji, u skladu sa principima iz 2015. godine, ali i u skladu sa novim planom za ZSO koji je donela EU. Ako neko i to želi da sruši, šta nam ostaje, najteže i najveće ugrožavanje dijaloga do sada”, rekao je Vučić, a prenosi RTS.

Vučić je sa Lajčakom razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji i pretnjama sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo, a koje ugrožavaju mir i stabilnost regiona.

“Ponovio sam da Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku zasnovanu na dijalogu i međunarodnom pravu, ali i upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normaliazcije odnosa”, napisao je Vučić prethodno na svom Instagram profilu “buducnostsrbijeav”.

Vučić sa O”Brajanom duže od sat vremena o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu imao dug razgovor i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom o Kosovu i drugim temama.

“O’Brajan je inteligentan čovek. Vodili smo izuzetno dug razgovor, oko dva i po sata, od čega sat vremena o Kosovu, a ostalo o drugim temama. Na pažljiv način je saslušao sve što sam imao da kažem. Razgovor nije bio lak, govorio sam veoma otvoreno i iskreno”, rekao je Vučić novinarima.

On je ocenio da je Forum u Davosu, iako bi trebalo da bude pre svega ekonomski samit, ispao “par ekselans” politički samit, na kome prisustvuju najvažniji svetski lideri.

“Ovde dominiraju četiri teme. Prva je odnos Kine i Amerike, koje čine 45 odsto svetske ekonomije. Druga se odnosi na arapski i islamski svet, treća na Ukrajinu, a četvrta na američke i evropske izbore. Vučić je rekao da je razgovarao sa svima i da popravlja poziciju naše zemlje.

“Nije lako. U Srbiji su izbori završeni, vreme je mira i stabilnosti i mi guramo zemlju napred. Spremamo se za subotu kada ćemo predstaviti sve ono što ćemo da uradimo u narednom periodu, a za to nam je potrebno i sve ono o čemu pričamo i ovde. Moramo da razgovaramo sa svima, da osiguramo neku vrstu zaštitnog omotača za Srbiju”, istakao je Vučić.

Nakon niza drugih sastanaka na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Vučić je Istakao da Srbija hoće da za Ekspo ima autonomna vozila, da bude šampion u električnim vozilima i najavio je da firma Stelantis u Kragujevcu kreće sa proizvodnjom električne “fijat pande” već od juna.

“Hoćemo da imamo stanice za punjenje električnih vozila na svakom mestu u Srbiji, da razvijemo kompletnu mrežu i da budemo prvi u regionu po svim tim pitanjima”, istakao je Vučić i dodao da će videti da li će u svemu tome uspeti, a da pri tome sačuvaju srpsko stanovništvo na KiM i mir.

Vučić boravi u Davosu gde već drugi dan prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu.

Comments

Pročitaj još