• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon u Gračanici: Prekrajanje istorije na KiM ne može da uspe

Foto: Kim

Poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da ne mogu da uspeju pokušaji vlasti u Prištini da srpske pravoslavne crkve proglase katoličkim, pozivajući ih na razum i racionalizam.

Viola fon Kramon je istakla postoje svi dokazi koji su potrebni i koji pokazuju šta pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“U Nemačkoj možete reći da su sve protestantske crkve bile katoličke pre nego što je protestantizam postao zvanična religija, jer jesu. Ali, to nije slučaj ovde i nadam se i pozivam na racionalnost da se ove činjenice ne dovode u pitanje”, poručila je Fon Kramon novinarima u Gračanici, gde je u društvu episkopa raško-prizrenskog Teodosija obišla i upoznala se sa istorijom srednjovekovnog manastira Srpske pravoslavne crkve.

Poručila je onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju, da neće imati u tome mnogo uspeha.

Viola fon Kramon se nakon podošenja izveštaja Evropskom parlamentu, a pred istek mandata, nekoliko dana nalazi u poseti Kosovu i Metohiji, gde se u Prištini sastala sa predstavnicima centralnih institucija.

Nakon obilaska manstirske crkve u Gračanici stare više od 700 godina, navela je da je za nju od izuzetne važnosti da se upozna sa kulturoškim razlikama na Kosovu, a da su reprezenti toga manastir Gračanica i Visoki Dečani, koji su najznačajniji spomenici kulturnog nasleđa koje imamo.

Comments

Pročitaj još