• Početna>
  • Vesti>

RIK proglasio konačne rezultate; Vučić: Izbori završena priča, formiranje vlade u martu; Lista Albanaca obezbedila mandat

Foto: RTS

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je većinom glasova ukupan izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike u Srbiji, čime je počeo da teče rok od 10 dana za dodelu poslaničkih mandata.

Mandate će dobiti predstavnici ukupno 10 izbornih lista, od kojih su pet manjinske liste.

Na osnovu izveštaja iz svih opštinskih i gradskih izbornih komisija, prema ukupnom izveštaju o glasanju, izborna lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” je na izborima 17. decembra prošle godine osvojila 129 poslaničkih mandata, odnosno apsolutnu većinu u budućem parlamentu u kojem će biti 250 mesta.

Izborna lista “Srbija protiv nasilja” osvojila je 65 poslaničkih mandata, izborna lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” osvojila je 18 mandata, lista “Nada za Srbiju” imaće 13 poslaničkih mandata, a isto toliko mandata osvojila je i lista “Mi – glas iz naroda”.

Od manjinskih stranaka poslaničke mandate osvojile su Stranka vojvođanskih Mađara – šest, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste “Politička borba Albanaca se nastavlja” i Ruske stranke.

Vučić: Izbori su završena priča, Vlada će biti formirana u martu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su za njega izbori završena priča i da očekuje da nova Vlada bude formirana u martu. Za sledeću nedelju najavljuje predstavljanje novog, kako kaže, najvećeg programa poput Maršalovog plana za Srbiju.

Kada je reč o izborima, Vučić je ocenio da je za njega ta priča završena.

“Izbori su juče završeni i odluku o tome donosi Republička izborna komisija, a ne mediji i političari. Za mene su one večeri bili suštinski završeni kada smo saopštili rezultate i kada je bilo jasno da ćemo odneti ubedljivu pobedu. Mislim da je to važno zbog budućnosti Srbije, između ostalog i zbog toga da se sačuva sloboda i nezavisnost Srbije, ali naravno pre svega da bi Srbija mogla da ide napred”, istakao je Vučić.

Na pitanje da li od Branimira Nestorovića zavisi da li će biti ponavljanje izbora u Beogradu, odgovorio je da ne zna, budući da konačni rezultati gradskih izbora jošuvek nisu proglašeni.

“Biće verovatno danas, sutra, ovih dana proglašeni gradski izbori i onda kreću da teku rokovi. Time se bave drugi ljudii”, rekao je Vučić.

Naglasio je i da lista SNS ima 49 mandata i ubedljivo je pobedila u Beogradu, a 43 mandata ima lista Srbija protiv nasilja.

“Moje je da ispunim ustavnu dužnost, da na konsultacije pozovem kada krenu da teku ustavni rokovi izborne liste, a ne parlamentarne grupe, i da se njima razgovaram o tome ko ima većinu za mandatara”, rekao je Vučić i dodao da će “kada ga ubede da imaju većinu i kada budu rekli koga žele za mandatara, on to da ispuni i predloži mandatara“.

Ukoliko bude ponovljenih izbora, Vučić je dodao da ne nameravaju da menjaju bilo šta, ističući da nova istraživanja pokazuju da bi SNS u Beogradu imao više mandata na ponovljenim izborima, odnosno dva mandata više.

Sinani: Kamberi osvojio mandat, nastavlja se politička borba Albanaca u Dolini

Ardita Sinani, savetnica kosovskog premijera Aljbina Kurtija i bivša gradonačelnica Preševa, reagovala je nakon što je CIK Srbije objavio konačne rezultate izbora na kojima je Šaip Kamberi osvojio još jedan mandat.

„Danas su potvrđeni rezultati parlamentarnih izbora 17. decembra prošle godine. Izborna lista “Nastavlja se politička borba Albanaca” takođe je zvanično obezbedila mandat. Ovaj mandat će obavljati nosilac ove liste Šaip Kamberi. Sada je na redu borba za prava Albanaca u Dolini“, napisala je Sinani u objavi na Fejsbuku.

Podsetimo, njen šef Aljbin Kurti je podržavao Kamberija tokom kampanje. Samoopredeljenje je čak organizovalo miting u sali “1. oktobar” u Prištini.

Comments

Pročitaj još