• Početna>
  • Vesti>

Petković: I u 2024. ušao negirajući osnovnu obavezu Prištine -da formira ZSO

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da jedini koji krši postignute sporazume jeste Aljbin Kurti koji je, kako se navodi u saopštenju i u 2024. godinu ušao negirajući osnovnu obavezu Prištine preuzetu i potpisanu još 2013. godine u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština i time započeo jedanaestu godinu “sistemskog i institucionalnog obespravljivanja i ugnjetavanja Srba na Kosovu i Metohiji”.

“Niti može Aljbin Kurti da iznova piše sporazume koji su potpisani i verifikovani u Briselu, pre 11 godina i čiji je garant sprovođenja Evropska unija, niti ume da napiše ili izgovori jednu rečenicu, a da pritom ne napadne Beograd i Srbe na Kosovu i Metohiji, jer to je jedina politika za koju zna i za koju živi” naveo je Petković.

Petković je reagovao na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je rekao da Srbija krši Evropski predlog sporazuma Beograda i Prištine, i da nije obećao da će napisati nacrt Zajednice sprskih opština i pozvao EU da “reaguje na kršenje Sprazuma od strane Srbije”, istakavši da Kosovo insistira na potpisivanju kao garanciji za njegovo poštovanje.

“Kad mu je već do brojanja, neka prebroji da je 3.919 dana prošlo od kako nije formirana Zajednica srpskih opština, a da 211 dana traje blokada uvoza srpske robe na KiM i gaženja svih postulata slobodnog protoka. Neka prebroji da je samo prošle godine na Kosovu i Metohiji zabeleženo 178 etnički motivisani incidenata, a od njegovog dolaska na vlast ukupno 458 različitih napada na srpski narod, srpske crkve, ambulante, škole… Može da nabroji i šest tačaka Osnovnog sporazuma iz Brisela kojim se garantuje ZSO, kao i 21 tačku opštih principa za formiranje ZSO. Brojevi govore i da je šestoro Srba na Kosovu i Metohiji upucano samo prošle godine, desetine pohapšeno, a preko 10 odsto Srba se iselilo zbog njegove antisrpske politike” stoji u Petkovićevom saopštenju.

Dodaje da su to brojevi koji govore najbolje o Kurtiju i njegovoj vladavini, a koje on sam ne sme da pomene, ali će ga kako je naveo, “Beograd uvek podsećati na sve njegove obaveze i eskalatorne poteze kojima potkopava mir i stabilnost na prostoru čitavog Zapadnog Balkana, zbog čega je glavni izvor nestabilnosti, tenzija i kriza kako na Kosovu i Metohiji tako i šire”.

Comments

Pročitaj još