• Početna>
  • Vesti>

Kurti na sednici Vlade Kosova: Tražili smo izručenje Dulje i Mehmetaja, nismo dobili odgovor

Foto: Aljbin Kurti (preuzeto sa zvanične stranice Vlade Kosova)

Na prvoj sednici Vlade Kosova u ovoj godini, kosovski premijer Aljbin Kurti, govorio je o viznoj liberalizaciji, kao jednoj od mera prema Kosovu koja je ukinuta, ali je kritikovao Srbiju i vlasti u Srbiji zbog kako je rekao hapšenja građana Kosova od strane vlasti u Srbiji.

“Dok se svakodnevno zalažemo da nepravednim merama Evropske Unije prema Kosovu dođe kraj, veoma smo srećni što je na početku ove godine, najnepravednija i najduža mera koju je Evropska Unija praktično imala nad našim građanima – vizni režim, ukinuta.

Bili smo poslednja i jedina država na Balkanu i Evropi koja nije mogla slobodno da se kreće dalje od susednih zemalja. Svi treba da se radujemo kraju ove ere. Pobede, uspesi i dostignuća ovog meseca, pre svega, pripadaju Kosovu, od koje korist imaju pre svega građani naše zemlje, a koji su, u stvari, istovremeno i najzaslužniji”, rekao je Kurti na sednici.

On je istakao da iako u 2024. godini ima pozitivnih koraka za Kosovo, isto tako, prema njegovim rečima, ima i negativnih od, kako kaže strane Srbije.

Prošle nedelje na granici sa Srbijom zaustavljena su i uhapšena dvojica državljana Republike Kosovo, Hasan i Xhavit Dakaj. Hasan Dakaj se i danas tamo drži nepravedno i nije izolovan slučaj, kaže Kurti.

On je rekao da je to zlonamerno ponašanje Srbije, koje je u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

„Dva građanina Kosova Nezir Mehmetaj i Petrit Dulji zaustavljeni su na granici sa Srbijom i uhapšeni. Ovo nije prvi put i ne predstavlja izlovani primer. Ovo je zlonamerno ponašanje Srbije koje je u suprotnosti sa međunarodnim poveljama o ljudskim pravima. Srbija bira sve osim dobrosusedskih odnosa. Ona štiti od zatvaranja počinioca kriminalnog dela dok nastavlja da drži u pritvoru dva građanina Kosova“, rekao je Aljbin Kurti na sednici Vlade Kosova u Prištini.

On je napomenuo da je „u cilju normalizacije odnosa između dve zemlje“ Kosovo zatražilo izručenje Petita Dulje i Nezira Mehmetaja od strane srpskih vlasti, ali da odgovor nije stigao.

Kurti je podsetio da je 27. februara 2023. godine visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio da je osnovni sporazum između Kosova i Srbije postignut.

„Ovaj sporazum polazi od načela međunarodne povelje UN o nezavisnosti, teritorijalnom integritetu, pravu na opredeljenje, kao i zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju. Na samom početku se naglašava da stranke, Kosovo i Srbija, moraju da razvijaju dobre međususedske odnose na osnovu ravnopravnosti“, naveo je on.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju danas je na konferenciji posle održane sednice Vlade zatražila od međunarodne zajednice reakciju povodom hapšenja kosovskih državljana.

Hadžiju je rekla da Srbija muči i nepravedno kažnjava građane Kosova koje zaustavlja na granici.

Comments

Pročitaj još