• Početna>
  • Vesti>

Dan RS: Delegacija Srba sa Kosova položila venac i cveće na spomenik banjalučkim bebama

Foto: TV Most

Pod sloganom ,,Simbol slobode”, nastavlja se program obeležavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.Delegacije Srba sa Kosova i Metohije i Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji su u Banjaluci, položile su venac i cveće na spomenik 12 banjalučkih beba.

Venac su položili predsednik Srpske liste Zlatan Elek i predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Elek je, uz čestitku svim građanima Srpske povodom Dana Republike, rekao novinarima da ovaj spomenik predstavlja opomenu da se nikada više ne sme desiti zločin kao onaj 1992. godine kada je izgubljeno 12 života zbog nedostatka kiseonika.

,,Umalo da se ovakva sudbina desi i nama na Kosovu i Metohiji. Hvala Bogu da je preovladao razum i da smo dobili kiseonik”, podsetio je Elek.

On je istakao da bi 12 banjalučkih beba danas bili stanovnici Srpske da im nije uskraćeno pravo na život.Izrazio je nadu da više neće biti takvih dešavanja i da će se živeti u miru i toleranciji.

Arlov je naveo da se danas, kada se slavi 32. rođendan Republike Srpske, mora prisetiti tek rođenih beba koje su izgubile živote nepažnjom međunarodne zajednice zbog toga što im nije dostavljen kiseonik.

Njihovi životi su bili kap koja je prelila čašu i upozorila srpski narod da mora probiti koridor života i odbraniti Srpsku čiji rođendan danas slavimo”, kazao je Arlov, prenela je Srna.

Odlukom Saveta bezbednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Patrijarh Porfirije : Republika Srpska izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi

Patrijarh Porfirije je jutros, u Banjaluci služio  svetu arhijerejsku liturgijuu Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Srpski patrijarh Porfirije izjavio je da je Republika Srpska izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i miru i da je zato važno da imamo ljubav prema Bogu i jedni prema drugima, preneo je RTRS.

,Imamo radost i blagoslov da možemo da vam čestitamo, jedni drugima, rođendan Republike Srpske, ali i ono što je još važnije – Slavu Republike Srpske. Neka Vam je srećna i blagoslovena Slava i molitve Svetog arhiđakona Stefana da budu sa svima vama”, naveo je patrijarh Porfirije.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, predsednik Narodne Skupštine Srbije Vladimir Orlić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, poslanici narodnih skupština Srbije i Republike Srpske i druge visoke zvanice.

Comments

Pročitaj još