• Početna>
  • Vesti>

Božićni humanitarni konvoj iz Francuske na KiM, podeljeno 10 tona pomoći

Foto: Solidarnost za Kosovo

Arno Gujon, direktor uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu nikada ne zaboravlja svoje prijatelje na Kosovu i Metohiji. Tradicionalni Božićni konvoj francuske humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo”, stigao je u Gračanicu, a svoj put završio u Novom Brdu. Podelili su deset tona humanitarne pomoći.

Francuski humanitarci posetili su ukupno 18 sela u Kosovskom pomoravlju, Novobrdskom kraju, kao i u Metohiji i u centralnom delu KiM.

Volonteri humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” podelili su deset tona humanitarne pomoći.

Arno Gujon ističe za RTS, da su volonteri iz Francuske išli od sela do sela, delili pomoć, šporete na drva, na struju, garderobu. Sve je prikupljeno od strane francuskih firmi i dopremljeno tamo gde je pomoć i najpotrebnija.

Najpotrebnija ruka solidarnosti

“Ono što je bilo potrebnije i ono što pružamo već 19 godina i svake godine idemo za vreme praznika, to je da pružimo ruku solidarnosti. Da pružimo moralnu podršku svakom Srbinu, detetu  i svakom čoveku koji živi na KiM, da im pokažemo da ima ljudi u svetu koji misle na njih, i koji će govoriti takođe o njihovom položaju”, naglašava Gujon.

Podsetivši da je već pet godina od kada su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na KiM, Arno Gujon kaže da je to počelo s njim, ali da se nije završilo, jer su od tada i mnogi drugi humanitarci zabranjeni.

“Verujem takođe da ono što smeta prištinskim vlastima, to je da pored same humanitarne pomoći u enklavama na Kosovu i Metohiji takođe prikazujemo istinu i realnu sliku o humanitarnoj katastrofi u zapadnim medijima o tome da početkom 21. veka u Evropi ima ljudi, ima dece koji žive u getima”, naglasio je Gujon. 

Veliki projekti i u prošloj godini

Navodi da u Francuskoj imaju 12.000 donatora koji pomažu Srbima na KiM i da su i tokom prošle godine imali mnogo projekata. Pomogli su izgradnju nekoliko farmi, delili su stoku, koze, krave, ovce, porodicama koje se bave stočarstvom, ali i staklenike i plastenike. 

Pomoć nastavljaju da pružaju i u ovoj godini. Nakon prolećnih poljoprivrednih projekata, najavljuje i nastavak renoviranja škola preko leta, ali i odlazak mališana s Kosova i Metohije na more.

“Na nama je da ih ne napustimo i na nama je da uvek idemo napred i da nastavimo”, poručuje Arno Gujon.

Comments

Pročitaj još