• Početna>
  • Vesti>

Badnje veče u Kosovskoj Mitrovici: Zadobijmo Hrista u sebi, kako bi Hristom ljubili sve ljude ovoga sveta

Foto: Radio Mitrovica sever

Večernjom službom, osvećenjem i paljenjem badnjaka večeras je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo Badnje veče.

Večernje sa osvećenjem u hramu Sv. Dimitrija služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uz veliki broj vernika i ostalih građana.

Obraćajući se okupljenim vernicima vladika Teodosije je rekao da na današnji praznik treba da otvorimo naša srca i duše, kako bi spremno dočekali najradosniji praznik Božić.

“Danas smo svi sabrani u ovom hramu, osveštali smo badnjak, koji unosimo u hramove Božije ali i u domove naše. Badnjak najavljuje rođenje Bogomladenca Hrista u Vitlejemskoj pećini, rođenje sina Božijeg. Njega kojeg su najavljivali proroci i iščekivali starozavetni pravednici, da će doći onaj koji će da satre glavu zmije. Gospod dolazi smireno, dolazi nečujno, dolazi da bi poslužio čoveku i rodu ljudskom, da nas oslobodi od kletve roditelja naših koji su zgrešili u raju, da nas oslobodi tereta i da pobedi smrt i da nam daruje život večni. Gospod koji je ljubav, on iz ljubavi dolazi na ovaj svet da bi spasao čoveka. A mi koji slavimo Božić, rođenje Hristovo, treba da se otvorimo da naša duša, naša srca, budu kao Vitlejemska pećina, dostojni da prime sina Božijeg, da Gospod obitava u nama, da se mi sjedinimo sa Gospodom” poručio je vladika Teodosije u svojoj božićnoj besedi.

On je podsetio na važnost posta, molitve i ispovedanja.

“Zato je ovaj Božićni post bio važan za sve nas da postimo, da se pripremimo za ovaj čudesan događaj. Samo oni koji očiste pokajanje molitvom, postom, dom svoje duše, oni će biti dostojni da mogu da prime Hrista u svoj dom. Hvala Bogu da smo postili, da smo se ispovedili, da smo se pričešćivali tokom posta, kako bi spremno dočekali radosni praznik Božić” rekao je vladika Teodosije.

Vladika Teodosije je poručio da treba da imamo mir Božiji i zadobijemo Hrista u sebi, kako bi Hristom mogli da ljubimo sve ljude ovog sveta.

“Potrebno je da imamo mir Božiji u nama, a mir u nama može samo Gospod da daruje, ako njega imamo onda imamo mir Božiji u sebi, a ako imamo mir u sebi onda ćemo da gradimo mir poput sebe. To je ono što nam praznik rođenja Hristovog i pruža. Gospod nam je pripremio ono što niko na zemlji nije video i nije okusio, to je Gospod namenio onima koji su ga ljubili i koji su mu služili. Budite kao deca, imajte ljubavi, praštajte, i sve to možete činiti ako imate Hrista u sebi. To je poruka današnjeg dana, da zadobijemo Hrista u sebi, kako bi Hristom mogli da ljubimo sve ljude, ne samo bližnje, srodnike i prijatelje, nego sve ljude ovoga sveta, zato što je Gospod zavoleo čoveka i Gospod je sebe žrtvovao zarad spasenja čoveka” rekao je vladika Teodosije.

Crkveni hor “Branislav Nušić” je svojim nastupom upotpunio obeležavanje Badnje večeri a nakon paljenja badnjaka usledio je vatromet,

Službi su, pored velikog broja građana, prisustvovali i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac, pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, kao i ostali predstavnici političkog i javnog života.

Na dan Božića, kao i drugog i trećeg dana praznika, liturgije će u hramu Svetog Dimitrija počinjati u 8h.

U crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, sutra će liturgija početi u 7 i 30, a večernje sa paljenjem badnjaka je u 15h. Božićna liturgija će početi u 7h. I drugog i trećeg dana liturgija će počinjati u isto vreme.

Comments

Pročitaj još