• Početna>
  • Vesti>

Stikeri obavezni na Kosovu za vlasnike automobila sa srpskim tablicama; u Srbiji prošlost

Foto: Radio Mitrovica sever, Jarinje 3. januar, vlasnik automobila prelepljuje državne simbole na tablicama

Vest ažurirana: Kosovska vlada odlučila je večeras da ukine režim postavljanja stikera na srpskim registarskim tablicama, koja će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. Tekst koji je u nastavku nastao je ranije danas i objavljen je neposredno pre objavljivanja ove odluke kosovske vlade.

Od prvog januara vlasnici RKS registarskih  tablica ne prelepljuju stikere pri prelasku u centralnu Srbiju, dok vlasnici tablica sa gradovima u Srbiji i dalje to čine pri ulasku na Kosovo.

Čelnici kosovske vlade su to što u ovom slučaju neće primeniti reciprocitet objašnjavali time da čekaju da odluka bude zvanično potvrđena objavljivanjem u nekom od službenih glasila i da se kako kažu prištinski zvaničnici, uvere da se ona de fakto sprovodi na terenu.

Građani Kosovske Mitrovice komentarisali su za Radio Mitrovica sever primenu ove odluke. Igor smatra da je odluka Vlade Srbije ispravna i da je u redu omogućiti građanima slobodu kretanja bez bilo kakvih opterećenja.

Odluka na mestu, jer svi znamo probleme sa kojima smo se susretali proteklih godina, kada su u pitanju registarske tablice. Verujem da će i vlasti u Prištini uskoro da krenu sa sprovođenjem ove odluke, samo je pitanje vremena i njihove dobre volje“.

Njegov sugrađanin Dragan ovu odluku doživljava kao poniženje i ističe da više ništa ne očekuje, jer su očekivali minimu, a ni to nisu dobili.

Na to gledam kao na još jedno nacionalno poniženje svih nas na Kosovu i Metohiji. Državne vlasti Srbije su sve predale Prištini, a zauzvrat nismo dobili ništa, čak ni Zajednicu srpskih opština. Ne očekujem nikakave promene, tako je najbolje i najzdravije za nas, da ništa ne očekujemo“.

Zoran ovu odluku srpskih vlasti tumači kao pozitivnu kao i kompletnu „Vučićevu politiku“.

Dosta Srba je registrovalo svoja vozila na RKS tablice i onda je to Vučić pustio zbog nas. Priština takođe treba da donese takvu odluku, ali još nije to uradila i pitanje je kada će to da uradi“ kaže Zoran.

Svoje ogorčenje ne krije Snežana, koja kaže da su nesporazumi u vezi sa tablicama najviše naškodili narodu, koji je bio prinuđen da svoja vozila preregistruje na gradove u Srbiji kako bi mogao da se kreće, a da je sada u poziciji da su vlasnici RKS tablica na neki način u prednosti. “Stvari su jasne, svi sve znamo. Komentari su izlišni” navodi ova Mitrovčanka.

Politički analitičar Dušan Janjić odluku smatra ispravnom, ali ne i način na koji je doneta, a još manje saopštena javnosti.  Kaže da boljeg rešenja u datom trenutku nije bilo i podseća da su RKS tablice i međunarodno priznate, te da će ukidanje procedure olakšati kretanje ne samo Albancima, već i velikom broju Srba koji sada poseduju ove registarske oznake.

On takođe smatra da je normalno da Priština čeka zvanično objavljivanje te odluke, jer su takvi i zakoni Srbije – šta god odlučili, da bi dobilo zvaničnu notu, mora da bude objavljeno u Službenom glasniku.

Što se tiče Kurtijeve vlade, oni se idalje drže politike reciprociteta, a to znači da treba prvo da zaista vide, pošto se ne veruje drugoj strani – Vladi Srbije, i ne treba da se veruje. Odluka stupa na snagu ne onda kada se objavi u medijima, već kad se objavi u Službenom glasniku. Tako je i po zakonima Srbije. On to čeka“ kaže Janjić.

Napominje da sva dešavanja oko Kosova, u srpskoj i albanskoj javnosti imaju dve potpuno suprotstavljene interpretacije i da je to potencijalna opasnost po bezbednosnu situaciju na terenu.

Cela interpretacija tih događaja – ne samo oko tablica, već i oko naplate srtruje, oko ukidanja raznih formulara, priprema za oslobađanje trgovine i tako dalje, je u suštini, za  Kosovo pobeda. Oni to interpretiraju kao pobedu. I smatraju da iz toga imaju pravo da trijumfuju nad Srbima“ kaže Janjić i dodaje da je kod srpske strane problem to što je odluka saopštena u medijima i doneta mimo javnosti. Politika koja ne konsultuje javnost nije dobra politika” smatra.

Janjić smatra da tek predstoje događaji oko kojih će ta različita  interpretacija stvoriti prostor za narušavanje ionako krhke bezbednosne situacije.

Tako će se ubuduće sve interpretirati i tu je veliki bezbednosni problem“.

Odluku Vlade Srbije  o registarskim tablicama saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naglasivši da to nikako ne znači da Srbija prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Reakcija Prištine je usledila u vidu izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je rekao da će se Priština držati principa reciprociteta – dakle ako srpske vlasti budu poštovale ovu odluku, pribeći će joj i Priština.

Nakon, ove usledila je izjava Kurtijevog zamenika Besnika Bisljimija koji je naveo da tek kada ova odluka bude zvanično objavljena na sajtu Vlade Srbije, tada će i za Prištinu stikeri „postati prošlost“.

Poslednju izjavu u ovom domenu, dao je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu koji je najavio da će Priština uskoro odlučiti o tome da se automobilima sa srpskim tablicama dozvoli kretanje na teritoriji Kosova bez stikera.

U međuvremenu, vlasnici svih vozila sa srpskim tablicama pri ulasku na Kosovo dobijaju bele stikere da prelepe državne simbole, dok su stikeri prošlost za vozila sa RKS tablicama.

Registarske oznake bile su kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine, koje su izazvale niz kriza na severu Kosova, a zbog kojih su Srbi i napustili institucije sistema na Kosovu u novembru 2022. godine, uključujući sud i policiju.

Comments

Pročitaj još