• Početna>
  • Vesti>

Fond PIO: Januarske penzije uvećane za 14,8 odsto stižu u februaru

Korisnicima penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, primanja će, počev od januara, biti uvećana za 14,8 odsto, a iznosi usklađeni za ovaj procenat biće im isplaćeni u februaru, objavio je Republički fond PIO.

Pomenuta povišica rezultat je primene tzv. švajcarske formule plus, a prosečna januarska penzija će nakon usklađivanja iznositi oko 45.775 dinara.

Iz Fonda PIO su naveli da je uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, koju je Vlada Srbije donela 7. decembra, propisano da se novčani iznos kao uvećanje uz penziju isplaćuje korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije koja od decembra 2023. do novembra 2024. godine ne prelazi iznos od 51.618,14 dinara.

U navedenom periodu novčani iznos će se isplaćivati, kao i do sada, mesečno uz penziju.

“Napominjemo da nije potrebno da korisnici penzija podnose zahtev za isplatu uvećanih penzija, s obzirom na to da će se uvećanje, kao i uvek, obračunati i isplatiti od strane Fonda u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rešenja”, zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još