• Početna>
  • Vesti>

Kfor: Spremni da odgovorimo na sve bezbednosne izazove, nećemo spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju

Foto: KFOR

Misija NATO-a na Kosovu, Kfor, saopštila je da je spremna da odgovori na sve bezbednosne izazove i dodala da “neće spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju” za mogućnost ponovljenih napada na severu, prenosi prištinski list Koha.

Kancelarija za komunikacije je u odgovoru medijima saopštila da je Kfor u bliskom kontaktu sa kosovskim institucijama i bezbednosnim organizacijama, kao i sa Euleksom, Štabom Oružanih snaga Srbije, OEBS-om i UN u.

„Nastavićemo sa našim naporima da sprečimo bilo kakvu eskalaciju i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov, prilagođavajući svoju poziciju prema potrebi i nastavljajući blisku saradnju sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (Euleks). KFOR nastavlja da deluje kao treći bezbednosni odgovorni, posle Kosovske policije i Euleksa. Kako je generalni sekretar NATO rekao u svojoj poslednjoj poseti Zapadnom Balkanu prošlog novembra, „stabilnost u regionu zavisi od toga da sve strane izaberu diplomatiju umesto nasilja“, saopštavaju.

Kfor je dodao da snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija, rekavši da “strane moraju da se angažuju u dobroj veri”.

Comments

Pročitaj još