• Početna>
  • Vesti>

Tužilački savet pozvao Kurtija se ne meša u rad ustavnih institucija; Izjave tendeciozne, nekorektne i neetičke

Foto Koha ditore

Kosovski Tužilački savet pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se “kloni institucija tužilačkog sistema” i da se ne meša u rad nezavisnih ustavnih institucija, “poput državnog tužioca”.

Na ovaj način Tužilački savet reaguje na izjavu kosovskog premijera povodom toga što Tužilaštvo nije podiglo optužnice u slučaju Banjske.

Iz Tužilačkog saveta navode da Kurti na ovaj način pokušava „javno da linčuje sve što ima veze sa institucijama državnog tužioca i rada tužilaštava“.

Navode da su ogorčeni današnjom izjavom kosovskog premijera, naglašavajući da Specijalno tužilaštvo deluje kao nezavisna institucija i „sarađuje sa svim institucijama pravne države na prikupljanju činjenica“.

Od kosovske vlade se traži da dozvoli svim organima da postupaju u skladu sa zakonima i važećim ovlašćenjima, a njegovu izjavu smatraju tendencioznom, nekorektnom i neetičkom.

„Stoga KPK, konačno, osuđuje zloupotrebu slobode govora od strane premijera Kurtija, ističući da tužilački sistem neće biti pogođen ovim izjavama koje dolaze iz visokih političkih krugova, ali će kao nezavisna i nepristrasna institucija u vršenju svog mandata ići do kraja svakog slučaja koji je na štetu građana Kosova“, navodi se u saopštenju za medije.

Comments

Pročitaj još