• Početna>
  • Vesti>

Marku Markoviću Srebrna plaketa Državnog arhiva Srbije

Foto: Medija centar Čaglavica

Istoričaru, direktoru Arhiva Kosova i Metohije, Marku Markoviću dodeljena je Srebrna plaketa „za posvećeni rad na očuvanju istorijskog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“ koja mu je uručena na svečanosti proslave 125 godina osnivanja Državnog arhiva Srbije, 21. 12. 2023.

Povodom ovog značajnog priznanja Marković ističe da je srećan što je njegov rad na očuvanju istorijskog nasleđa Srba na Kosovu i Metohiji prepoznat i nagrađen:

„Ovo veliko priznanje najznačajnije arhivske ustanove u našoj zemlji, za mene predstavlja veliku čast, priznanje i omaž, ne samo meni već i svim naučnim radnicima iz oblasti istorije i kulture na Kosovu i Metohiji. Ova plaketa predstavlja veliki podstrek da nastavim dalje u svom radu i istraživnjima na polju prezentacije bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“.

Na svečanosti su dodeljene i nagrade „Zlatna arhiva“ dr Jasmini Nikolić i Veliboru Todoroviću kao i Godišnja nagrada Đurđa I. Jelenića koja je pripala je pr Srđanu Privatiću, dr Smilji marjanović Dušanić i dr Danici Popović za priređivanje tematskog zbornika „Sveti kralj Milutin: vladar na raskršću svetova“ u izdanju Zadužbine svetog manastira Hilandara. „Zlatna plaketa“ dodeljena je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U okviru svečanosti otvorena je i izložba „Umetnička zbirka Državnog arhiva Srbije”.

Comments

Pročitaj još