• Početna>
  • Vesti>

Petković: Uzurpacija Rajske banje je ogoljena otimačina privatne imovine SPC

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je uzurpacija “Rajske banje” iz Zvečana ogoljena otimačina privatne imovine Srpske pravoslavne crkve.

On je na predstavljanju projekta besplatne pravne pomoći za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike rekao da je kompleks Rajska banja jedna od najznačajnijih investicija Vlade Srbije i Kancelarije za KiM, kako bi se podigla ta sredina, zaposlili mladi ljudi i ponudilo lečenje za hiljade bolesnika i posao za više desetina ljudi.

“I onda neko dođe i kaže to nije vaše, to je naše. Kako može da bude vaše kada niste gradili, niste nikada bili tu, nemate nijedan dokument. To je pravo lice današnjeg stanja na KiM, pravnog nasilja i osvete srpskom narodu”, istakao je Petković.

On je istakao i da se srpski narod na KiM suočava sa ogromnim problemima koji idu i do “tačke potpune obespravljenosti”.

“Institucionalno nasilje koje sprovodi Albin Kurti i privremene institucije samouprave u Prištini gotovo svakog dana direktno se reflektuje na život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, naročito poslednjih godinu dana na severu Kosova i Metohije, što je dovelo do toga da je preko 12 odsto Srba napustilo južnu srpsku pokrajinu i otišlo u pravcu centralne Srbije. Dakle, sve ono na što ukazujemo svakog dana i mi u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, ali i Vlada Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić, govoreći o teškom položaju Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je on.

Kako je rekao Srbi trpe progone, neosnovana hapšenja, konfiskaciju privatne imovine, protivpravne ekspropriacije, izgradnju nelegalnih policijskih baza, ali i najdirektnije ugrožavanje bezbednosti Srba od strane kosovske policije.

Sve to, ukazao je ima za posledicu izuzetno težak život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali posledično dovođenje u pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Beograd čini apsolutno sve sa svoje strane da sačuva mir, stabilnost na Kosovu i Metohiji, da obezbedi položaj Srba na Kosovu i Metohiji da bude takav da jednostavno naš narod može da obstane i ostane na svojim vekovnim ognjištima. I s druge strane poznato vam je da kao odgovorna strana Beograd ispunjava sve svoje obaveze u dijalogu sa Prištinom. Sa druge strane imate Prištinu koja ne ispunjava svoju glavnu obavezu, a to je da više od 10 godina, najdirektnije odbija da formira ZSO. Mi smo krenuli u Briselu da razgovaramo sada i o konkretnim koracima za formiranje ZSO koja predstavlja jedini okvir za opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji kako bi se sačuvala individualna i kolektivna prava našeg naroda, jer kao što vidite, bez zajednice srpskih opština problem je gotovo na svakom mestu”, rekao je on.

Dodaje da se manje od dva od sto interno raseljenih lica vratilo na svoje ognjišta, što znači da je veći procenat povratka u Ruandi nego na KiM, i što najbolje govori da ne postoji nikakva spremnost prištinskih vlasti da omoguće povratak, da omoguće pravo Srbima da dođu u poset svoje imovine.

On je istakao da će Beograd, bez obzira na sve nastaviti da se bori za istinu i za pravdu, za sve naše internoraseljene da dođu do svoje imovine, da ono što je uzurpirano bude vraćeno.

“Jer takva politika, politika progona i obračuna prema svemu što je srpsko je neodrživa. Ona je teška za Srbe, teška je za sve nas, ali na duži rok je prosto neodrživa”, rekao je Petković.

Comments

Pročitaj još