Danas nije juče: Kada je KP upala u Rajsku Banju?

U moru netačnih vesti, dezinformacija, spinova i narativa koji se plasiraju po medijima u nedelji koja polako ostaje za nama izdvojio se naslov „Tzv. Kosovska policija upala u kompleks ’Rajska banja‘ u Banjskoj“ objavljen na portalu Pravda.rs.

Vest o upadu Kosovske policije u „Rajsku banju“ kod Banjske objavljena je na portalu Pravda.rs 20. decembra (u sredu), a kao izvor je potpisan Tanjug. Već u njenom podnaslovu neimenovani novinar je insistirao na vremenskoj odrednici – danas.

„Zamenik direktora tzv. kosovske policije za region sever Veton Eljšani tvrdi da je Agencija za privatizaciju u Prištini danas preuzela kontrolu nad kompleksom ’Rajska banja‘ u selu Banjska u Zvečanu. Srpska lista danas je najoštrije osudila današnji upad prištinske policije u kompleks ’Rajska banja‘ u Banjskoj, kod Zvečana, i zatražila hitnu intervenciju međunarodne zajednice“, piše Pravda.rs.

U samoj vesti se dalje citira izjava Vetona Eljšanija koju je Tanjug preuzeo sa portala Kljan Kosova, a potom se, od reči do reči, prenosi i saopštenje za javnost Srpske liste u kome je ova politička partija „najoštrije osudila današnji upad prištinske policije u kompleks ’Rajska banja‘“.

Sve ovo, samo po sebi, nije sadržajno preterano srećno, ali ni problematično. Kosovska policija jeste asistirala Agenciji za privatizaciju iz Prištine (KAP) prilikom preuzimanja spornog kompleksa u Banjskoj, kao što se i Srpska lista oglasila povodom toga.

Za sreću kasno je…

Ali, sve to se dogodilo dan ranije – 19. decembra (u utorak). Tanjug je tada objavio preuzetu Eljšanijevu izjavu.

U vesti na portalu Pravda.rs se nijednog trenutka ne navodi da su se „policijski upad“ i posledična reakcija Srpske liste desili prethodnog dana kada su SPC i vernici obeležavali Svetog Nikolu.

Na simboliku praznika u vezi sa postupcima KAP i KP je u svom saopštenju podsetio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković:

„Politički ekstremisti u Prištini uživaju u zlostavljanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a posebno to vole da rade na naše velike nacionalne i verske praznike. Tako su i danas, na Svetog Nikolu, pripadnici Kurtijeve policije upali u kompleks ’Rajska banja‘, u opštini Zvečan“, saopštio je on.

Razlozi za objavljivanje „bajate vesti“ pod „taze“ datumom su, u konkretnom slučaju, verovatno potpuno poznati i jasni novinarima i urednicima portala Pravda.rs. Ako je u pitanju nenamerni previd koji je, moguće, uzrokovalo dugotrajno i preterano prilježno „obeležavanje“ pomenutog sveca uz slavsku trpezu, sve je gotovo jasno.

Međutim, u slučaju zlonamernog lažiranja vremenskog okvira događaja od strane medija, posledice mogu biti značajne, a publika informisana iz samo jednog izvora nepogrešivo navedena na pogrešan zaključak o ljudima i događajima.

„Čak i da se navikneš / Na sve nove izmene / Šta ce biti ne zna se / Danas nije juče“, otpevale su Konstrakta i Zoe Kida u pesmi grupe Zemlja gruva „Danas nije juče“ iz 2010. godine.

Comments

Pročitaj još