Osmani i Abdidžiku o bezbednosti i nacrtu statuta ZSO

Foto: Predsedništvo Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumirom Abdidžikuom i sa njim razgovarala o bezbednosti, spoljnoj politici i nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, saopštio je kabinet predsednice Kosova.

Na sastanku sa šefom LDK-a, Osmani je obavestila Abdidžikua sa dešavanjima u oblasti bezbednosti i spoljne politike. Ujedno je zahvalila svim opozicionim subjektima na podršci bezbednosnim institucijama.

Kosovska predsednica i predsednik partije DSK su razgovarali o nacrtu statuta ZSO i u tom kontekstu ponovili da je Ustavni sud, kako navode, institucija koja treba da ocenjuje ustavnost, rukovodeći se principom nezavisnosti i profesionalizma.

Ljumir Abdidžiku je obavestio Vjosu Osmani o zabrinutostima LDK u vezi sa sadržajem Nacrta statuta, i o mogućnostima za rešavanje ovih pitanja, kako se ne bi dozvolile nejasnoće koje bi mogle naštetiti unutrašnjem funkcionisanju Kosova.

“Pozivi za sastanke prosleđeni su i drugim opozicionim subjektima. Institucija Predsedništva ostaje otvorena za koordinaciju sa strankama i institucijama o pitanjima od nacionalnog značaja.
U okviru konsultacija na kraju godine, pored sastanaka sa šefovima institucija i političkih partija, predsednica Osmani će održati i sastanke sa predstavnicima nevećinskih zajednica u Skupštini, sa civilnim društvom i medijima”, takođe stoji u saopštenju.

Comments

Pročitaj još