• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Na Pavloviće je vršen pritisak, sumnjamo da je požar u Belom Polju podmetnut

Foto Kancelarija za KiM

U kući povratničke porodice Pavlović u Belom Polju kod Peći kasno sinoć je izbio požar, u kojem je izgorela krovna konstrukcija i pričinjena značajna materijalna šteta, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Meštani ove povratničke sredine uznemireni su ovim incidentom, jer postoje osnovane sumnje da je požar na kući podmetnut, budući da je imovina porodice Pavlović u prošlosti već dva puta paljena, a da se porodica mesecima unazad suočava sa pritiscima da imanje proda lokalnom Albancu”, navode iz Kancelarije za KiM.

Na nedavno preminulog Blagoja Pavlovića i njegovu suprugu, koja i danas živi na svom imanju u Belom Polju, lokalni Albanci vršili su stalni pritisak da prodaju imovinu, što su oni uporno odbijali da učine, rešeni da ostanu i opstanu na svom ognjištu. 

Srećom, vlasnica u trenutku izbijanja požara nije bila u kući, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći će našoj hrabroj sunarodnici da sanira štetu na objektu.

“Nasilje nad srpskim narodom, posebno povratnicima koji su najranjivija kategorija, budući da žive u malim zajednicama i često u neprijateljskom okruženju, postalo je gotovo svakodnevna pojava na Kosovu i Metohiji, a cilj je potpuno uklanjanje Srba i brisanje tragova srpskog postojanja sa tih prostora.

I ovim povodom, zahtevamo od međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji da pojačaju prisustvo u većinski srpskim sredinama, posebno u izolovanim povratničkim zajednicama, jer u ovome trenutku to je jedino što može da odvrati nasilnike i ekstremiste od nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu. O ovom incidentu, kao i svim drugim problemima i teškoćama sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, informisaćemo međunarodne instance, jer muke i patnja kojima su izloženi Srbi na Kosovu i Metohije ne smeju i neće biti gurnuti pod tepih”, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Comments

Pročitaj još