• Početna>
  • Vesti>

Izložba radova studenata Fakulteta umetnosti 21. decembra u Domu kulture Gračanica

Foto: Dom kulture Gračanica

Galerija umetnosti Priština, Dom kulture „Gračanica“ i Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, organizuju izložbu radova studenata Fakulteta umetnosti, koja će se održati 21. decembra sa početkom u 20 časova u Domu kulture Gračanica.

Izložba studenatskih radova Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovica koji je iznedrio na stotine akademskih slikara, vajara, grafičara, dizajnera, među kojima je veliki broj zauzeo visoko mesto na srpskoj likovnoj sceni, je prilika za podsećanje da retko koje područje, ne samo Balkana, nego i mnogo šire, ima tako bogatu tradiciju likovnog stvaralaštva, kao što je ima Kosovo i Metohija.

„Od pre nekoliko meseci formalizovana saradnja Doma kulture „Gračanica“ i Galerije umetnosti Priština sa Fakultetom umetnosti večerašnjom izložbom studenata postaje na najbolji način praktično potvrđena, najavljujući tako još jednu stranicu afirmacije likovne umetnosti na ovom prostoru. U narednom periodu treba očekivati učestalije grupne studenske izložbe, kao i mogućnost pojedinačnog izlaganja, odnosno samostalnih izložbi najuspešnijih među njima. Fakultet umetnosti Zvečan-Kosovska Mitrovica Univerziteta u Prištini ovom izložbom nastavlja tradiciju uspešnog predstavljanja svojih studenata i njihovih radova. Njihove izložbe u Prištini, pre rata 1999. godine, bile su veliki gradski događaji. U teškim vremenima i raseljeništvu, oni zajedno zadržavaju taj duh i pogled u budućnost“ ističe Nebojša Jevtić, direktor Galerije umetnosti Priština.

U programu, pored studenata slikarskog, vajarskog, grafičkog i dizajnerskog odseka Fakulteta umetnosti, učestvovaće i studenti muzičkog odseka i njihova Etno grupa, predvođena prof. dr Jasminom Novokmet, koja će veče upotpuniti muzičkim izvedbama.

Održavanje izložbe podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština, Opština Gračanica.

Comments

Pročitaj još